Un investitor trebuia sa plateasca 0,06 euro in saptamana de dupa listarea Facebook pentru a cumpara un instrument financiar (put warrant) care estima ca pretul unei actiuni, de 38 de dolari la intrarea pe bursa in mai, va ajunge la 22 de dolari pana in martie 2013.

In prezent, cu actiunile Facebook la 21,87 dolari in prima ora de tranzactionare a sedintei de luni pe Wall Street, instrumentele financiare respective au o valoare de 0,36 euro, potrivit calculelor Bloomberg.

Put warrant ofera detinatorului dreptul de a vinde companiei emitente un anumit volum de actiuni la un pret prestabilit, vanzarea avand loc la o anumita data sau intr-o anumita perioada.

Facebook, care a atras 16 miliarde de dolari prin cea mai mare oferta publica initiala din sectorul IT, nu a inchis nicio sedinta bursiera peste pretul de listare si a pierdut 21% de la raportarea de rezultate financiare la 26 iulie.

"Daca ai cumparat un put warrant pentru nivelul de 22 de dolari cand Facebook se tranzactiona la 38 de dolari, atunci ai facut o gramada de bani", a declarat seful distributiei pentru Germania si Austria la Vontobel Holding, companie care a emis warrant-urile de 22 de dolari.

Valoarea acestor instrumente financiare creste cu cat cotatia se apropie de pretul vizat. Investitorii pot vinde pentru profit sau pot astepta ca actiunea sa coboare sub acest pret pentru a primi compensatii in functie de amploarea declinului.

BNP Paribas, Commerzbank si UBS se numara printre bancile care au listat pe bursele europene, incepand din mai, 2.082 de warrant-uri si certificate legate de actiunile Facebook. Bancile au oferit atat contracte pentru cresterea pretului, pana la maxim 150 de dolari, precum si pentru declinul cotatiei, pana la un minim de 12 dolari.