El spune ca, desi actiunile sunt ieftine, multi investitori prefera unitatile fondurilor de risc in speranta ca obtin de doua ori mai multi bani.

Seful BlackRock conchide scurt: „acest lucru nu se va intampla”. „Sa investesti in ceva ce iti aduce un castig anual de 3% sau chiar mai putin este o tampenie”, adauga Fink.

El face si o comparatie. La fel ca cei care merg in vacanta si se intorc mai relaxati si bronzati, la fel si pietele financiare sunt la nivelul de acum patru ani.

Fink spune ca pericolul inca nu a trecut, iar SUA este expusa in continuare. Pana la 2 august, deficitul bugetar record va ajunge la doua mii de miliarde de dolari.

Puterea este in mainilor celor mari

Investitorul spune ca si corporatiile sunt mai puternice ca niciodata, au multi bani lichizi disponibili, un lucru ce poate fi o problema in sine daca nu ii ruleaza si ii investesc mai departe.

"Daca te temi de datoriile externe sau de titlurile de stat, vei gasi mai multa siguranta in actiunile sau obligatiunile acelor firme puternice", spune Fink.

BlackRock evita sa investeasca in titluri de stat europene, de teama unei contagiuni, dar care poate fi manevrata. Nici marile institutii financiare nu vor credita tarile cu probleme (n.red. Irlanda, Portugalia, Spania) pana cand nu va aparea o solutiedefinitiva la criza. In plus, Europa nu-si poate permite sa lasa o tara sa intre in default (incapacitate de plata) pentru ca acest lucru ar pune o presiune imensa pe sistemul bancar.

Fink avertizeaza asupra unei schimbari dramatice in Europa in ceea ce priveste criza sociala. „Am vazut acest lucru in Germania in timpul celui de-al doilea razboi mondial cand banii dispareau practic din buget. Trebuie sa ne concentram pe tari precum Grecia sau Irlanda”, spune Fink. El da si un exemplu - faptul ca Europa cere unor tari precum Grecia sau Irlanda sa-si coboare nivelul de trai, in timp ce finantatorii externi le refinanteaza datoriile.

Iar acest lucru nu este corect, tinand cont ca exista tari precum Islanda care a intrat deja in incapacitate de plata”, conchide Fink. In plus, rezolvarea acestor probleme are substrat social si nu isi gaseste rezolvarea la bancile centrale, ci la ministrii de finante ai fiecarei tari incriminate.