"Documentul constituie, cu prioritate, un instrument cu caracter de preventie care va sta la baza activitatilor pe care le desfasoara personalul implicat in domeniu. Este un indrumar, un set de recomandari, insotit de exemple practice de conduite succeptibile de a genera conflicte de interese, incompatibilitati, menit sa ajute atat personalul din sistem cat si beneficiarul", a declarat Orban, la finalul sedintei de guvern, citat de Mediafax.

Acesta a precizat ca, in termen de 30 zile de la adoptarea Codului, fiecare persoana care lucreaza cu fonduri europene nerambursabile trebuie sa semneze o declaratie prin care ia la cunostinta de situatiile de incompatibilitate si conflict de interese reglementate de legislatia in vigoare. De asemenea, fiecare institutie care gestioneaza bani comunitari are obligatia sa puna pe site acest Cod de conduita.

"In masura in care obligatiile legale nu sunt respectate, va interveni raspunderea disciplinara, civila sau penala. Vor fi anumite persoane, in special cele care au fost implicate fie in activitati de luare a deciziilor, fie in activitati de monitorizare, va exista interdictia de un an sau de trei ani, de la caz la caz, de a nu lucra cu beneficiarii care au fost monitorizati sau de a nu lucra in domeniul respectiv", a spus ministrul.

Ministrul a sustinut ca documentul nu introduce reglementari juridice noi, motiv pentru care a fost adoptat de Executiv printr-un memorandum, nu prin hotarare.

Citeste si:

Ce poate salva lumea de la colaps economic. Inventatorii au raspunsul

De ce ar putea sa dispara brandul Apple