Cîțu (PNL): “Guvernul minte! A informat CE de planurile sale de suspendare a contribuției pentru Pilonul II.” Reacția Comisiei Europene și a Guvernului
UPDATE Senatorul PNL Florin Cîțu spune că Guvernul a informat deja Comisia Europeană de intenția de a face opțional Pilonul II de pensii, în contextul unei discuții despre creșterea deficitului structural. În replică, Executivul european a venit cu precizări.
“În perioada 10-11 Aprilie au fost discuții cu reprezentanții CE despre faptul că România ignoră creșterea alarmantă a deficitului structural. În contextul acestor discuții, guvernul României a informat CE de planurile sale de suspendare a contritbutiei pentru pilonul II de pensii și că va face această contribuție “faculativă”. După cum vedeți în text, există mai multe riscuri inclusiv pierderea beneficiilor de pe urmă aplicării clauzei pentru reforme sistemice care permite devieri de la tinta de deficit. Dacă până și CE știe de ce face PSD acest circ? Ce ascunde? PSD are nevoie de timp că să vină cu strategia de comunciare. Deja au planurile de suspendare a contribuției pentru pilonul ÎI iar acum se gândesc cum se ni le bage pe gât și să facem cât mai puțin scandal. Nu trebuie lăsați! PSD-iștii mint doar pentru a mai câștiga timp”, scrie Cîțu într-o postare pe Facebook.
În replică la postarea senatorului PNL, Comisia Europană a precizat că modificarea Pilonului II de pensii a fost discutată doar în termeni generali.
“Comisia Europeană nu a primit o astfel de notificare. Subiectul modificărilor la pilonul II de pensii a fost discutat în termeni generali între România și Comisia Europeană”, a precizat Executivul european.
O reacție similară a venit și din partea Ministeruli Finanțelor: “Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la ‘intenția Guvernului de a inversa reforma sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii’, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări: Raportul DG ECFIN, în urma misiunii de evaluare de la începutul lunii aprilie, prezintă doar punctul de vedere al oficialilor europeni asupra discuțiilor de pe agendă. În acest sens, afirmația ‘Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii’ este o apreciere subiectivă. Oficialii români vor prezenta, în perioada următoare, rezultatul evaluării Pilonului II de pensii administrate privat. Subliniem faptul că Guvernul nu suspendă și nu intenționează suspendarea Pilonului II de pensii, acest subiect nefiind discutat în cadrul întâlnirilor cu oficialii europeni."
Un document publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul în 28 aprilie anunţă existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.
Ulterior, atât președintele PSD, Liviu Dragnea, cât și mai mulți reprezentanți ai Guvernului au negat informația, susținând că a fost o propunere a Comisiei de Prognoză cu care Executivul nu este der acord. Totuși, Liviu Dragnea a anunţat că analizează posibilitatea ca Pilonul II să devină opţional.
Reacţia mediului de afaceri nu a întârziat însă, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri solicitând, tot duminică, menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat "Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România".
Si preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, marţi, Guvernului şi PSD să precizeze "clar, răspicat, cu argumente" ce au de gând cu Pilonul II de pensii şi dacă mai există bani pentru bani şi salarii până la finalul anului.
"Ei trebuie să ne dea un răspuns. În acest sens, cred că Guvernul şi PSD trebuie să răspundă public, clar, documentat la două întrebări: Ce aveţi de gând cu Pilonul II de pensii? Clar, răspicat, cu argumente, iar întrebarea a doua pentru Guvern este următoarea: Mai aveţi bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului?", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Declaraţiile despre Pilonul II vin după ce Ungaria şi Polonia au naţionalizat în anii trecuţi fonduri din acest pilon.
În Ungaria, totul s-a întâmplat în 2011. Premierul Orban a negat că ar dori o naţionalizare şi le-a spus maghiarilor ca Pilonul II va fi opţional. Le-a mai spus şi că cine rămâne la Pilonul II face “ceva foarte periculos” care o să le afecteze pensia”, comparând contribuţia la pensia privată cu un joc de ruletă. 96% şi-au mutat banii la stat, restul au fost naţionalizaţi. Ungaria a fost retrogradată în categoria “junk - gunoi” de agenţiile de rating.
Polonia a avut altă strategie. Acum trei ani a naţionalizat titlurile de stat cumpărate de fondurile de pensii. Apoi a înfințat un fond condus de un om numit de Guvern, care a preluat un sfert din banii rămaşi la pensia privată. Dacă oamenii îşi transferau banii la fond, primeau bonusuri. Iar angajatorii au căpătat o taxă în plus, fiind obligaţi să contribuie în solidar cu angajaţii lor, câte 2% pentru fiecare salariat.
Până acum, planurile aparente ale guvernului de la Bucureşti împrumută idei din ambele exemple.
Pe acelasi subiect: