Teodorovici confirmă o evaluare a Pilonului II de pensii: ”Trebuie analizate toate costurile acestui sistem”. Cîțu: Guvernul introduce contribuția pentru angajator
Eugen Teodorovici
Orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre activităţile Guvernului produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă şi trebuie să ne gândim dacă astfel de afirmaţii nejustificate nu ar trebui taxate conform legii, susţine ministrul de resort, Eugen Teodorovici.
"Trasferul de contribuţii (contribuţiile sociale care au trecut, din 2018 în sarcina angajatului, n.r.) a dus, în acest an, la o reducere a deficitului pe fondul de pensii între 7 şi 8 miliarde de lei, de la sume care au ajuns şi la 18 miliarde de lei în anii trecuţi. Aceasta arată un trend corect. Orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre ceea e normal, corect şi despre ce lucrează Guvernul produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă. Trebuie să ne gândim dacă astfel de afirmaţii făcute de politicieni, care mai de care mai nejustificate, nu ar trebui să fie taxate conform legii", a afirmat Teodorovici, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat cu autorităţile nu intenţionează să facă o surpriză "neplăcută", iar Guvernul va realiza o analiză cu privire la acest subiect, urmând ca noul concept referitor la pensii să fie prezentat până la începutul lunii iulie. Totodată, Teodorovici a explicat că trebuie analizate toate costurile care implică acest sistem, menţionând că statul plăteşte administratorilor privaţi 1,5 miliarde de lei.
"Banii din Pilonul I şi II au aceeaşi sursă. Unii sunt administraţi în mod public, de către stat, iar ceilalţi în mod privat, de cei 7, dacă nu mă înşel, administratori de pensii private. Pentru a analiza putem pleca de la foarte multe întrebări pe care nimeni nu le poate contesta: a fost cel mai bun mod de administrare a Pilonului II până astăzi? au fost cele mai bune randamentele pe care astăzi le avem la Pilonul II? costul pe care statul îl plăteşte celor 7 administratori, de peste 1,5 miliarde, costul pe care statul îl plăteşte ca dobânzi la titlurile de stat pe care le cumpără cei 7 administratori de pensii, costul de finanţare pe care statul îl plăteşte pentru a se împrumuta...este un lung şir de dacă...", a arătat ministrul Finanţelor.
Aceste subiecte vor fi analizate în cadrul unei echipe constituite la nivel de Guvern, pe care o conduce Ministerul Muncii, iar toate posibilele variante vor fi prezentate public.
"Rugămintea este să stăm, să analizăm şi să discutăm atunci când Guvernul are un concept clar, îl prezintă public şi îl prezintă cu toţi actorii implicaţi în jurul mesei. Nu are nimeni nicio intenţie de a face ceva pe ascuns, de a face o surpriză neplăcută cuiva", a precizat Eugen Teodorovici.
Cîțu: Suspendarea contribuţiei este "doar o chestiune de timp". Proiectul de lege prevede si reintroducerea contribuţiei la angajator
Senatorul PNL Florin Cîtu, preşedintele Comisiei economice din Senat, a declarat în context, ca suspendarea contribuţiei la Pilonul II de pensii este "doar o chestiune de timp" şi a avertizat că proiectul de lege prevede reintroducerea contribuţiei la angajator.
"Deja PSD a devenit penibil în ceea ce priveşte această discuţie despre Pilonul II şi despre Pilonul administrat privat. Acum, deja ştim că, în 2018, contribuţia a fost scăzută de la 6 la sută, cât scria în lege, la 3,75, asta înseamnă deja că banii care se duceau către Pilonul II de pensii au fost tăiaţi. (...) Deci, suspendarea contribuţiei către Pilonul II de pensii este doar o chestiune de timp. Şi nici nu cred că există un dubiu şi cred că cetăţenii deja ştiu că, în 2018, în partea a doua a anului, acest lucru se va întâmpla. Chiar şi Liviu Dragnea, ieri, în declaraţia pe care a dat-o a spus că se analizează dacă suspendarea este un lucru bun sau nu. Deci, în momentul în care discuţi despre aşa ceva şi recunoşti public, este clar că acest lucru se va întâmpla. Din punctul meu de vedere, nu există niciun dubiu aici", a afirmat Florin Cîţu, la RFI.
El a arătat că, dacă se va ajunge la suspendarea totală a contribuţiilor, cetăţenii care au astfel de conturi de pensii administrate privat vor trebui să depună plângeri penale împotriva celor care au luat o astfel de decizie.
"În cazul în care se vor atinge de aceşti bani - de care deja s-au atins, şi aşteptăm să iasă din Parlament Ordonanţa 82 - dar dacă vor merge mai departe cu suspendarea totală, nu ne rămâne decât o singură variantă şi mie şi cetăţenilor care au conturi privat administrate de pensii: să facem o plângere penală împotriva acestor oameni, pentru că trebuie să răspundă personal pentru acest furt, deja vorbim de furt", a spus senatorul PNL.
Potrivit acestuia, se pregăteşte şi reintroducerea contribuţiei la angajator, lucru prevăzut în proiectul de lege, dar care a fost trecut cu vederea până acum.
"Acest proiect de lege mai face un lucru - şi acum vă citesc din acest proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat Pilonul II, propunerea de proiect de lege, apare contribuţia la angajator, care spune aşa: contribuţia angajatorului este egală cu a angajatului, în funcţie de mărimea companiei. Deci, după ce am avut transferul contribuţiilor, a fost aşa-numita revoluţie fiscală, care este o tâmpenie ce nu poate fi descrisă, acum reapare contribuţia la angajator. Deci, sunt două lucruri care se întâmplă: se suspendă contribuţia către Pilonul II de pensii şi reapare contribuţia la angajator. Cred că toţi angajatorii din România trebuie să fie conştienţi că acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, pentru că este atât de mare gaura la buget", a precizat Florin Cîţu.
În opinia senatorului PNL, acest proiect de lege arată "dimensiunea găurii de la buget", dar şi faptul că Guvernul a minţit, întrucât reapare contribuţia la angajator, după numai câteva luni de la suspendarea acesteia.
Senatorul PNL a contrazis, totodată, afirmaţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora banii din Pilonul II de pensii sunt publici, punctând faptul că este vorba de bani privaţi.
"Aici este o minciună, sunt sigur că preşedintele PSD ştie că aceştia sunt bani privaţi. Este o minciună şi este, de fapt, o minciună premeditată, pentru că este clar că a început o campanie din partea PSD, care are două obiective: în primul rând, denigrarea şi demonizarea administratorilor de pensii private şi, în al doilea rând, de a spune că aceşti bani nu sunt privaţi. (...) Aceşti bani sunt privaţi, pentru că există o relaţie contractuală între persoana care are banii la acel fond administrat privat şi administratorul (...). Prin această declaraţie a lui, Liviu Dragnea încearcă să justifice faptul că aceşti bani pe care îi vor lua de la Pilonul II de pensii nu sunt o naţionalizare, aici vrea să ne ducă", a mai spus Florin Cîţu.
PSD: Propunerea, o eroare
Programul legislativ 2018 pentru perioada mai - decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul în 28 aprilie, anunţă existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.
Duminică seară, într-o emisiune televizată, Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a arătat că aceasta a fost o propunere a CNP (Comisia Naţională de Strategie şi prognoză, n.r.), cu care Guvernul nu este de acord.
Reacţia mediului de afaceri nu a întârziat însă, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri solicitând, tot duminică, menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat "Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România".
Luni dimineaţă, organizaţia Romanian Business Leaders (RBL) a cerut, la rândul său, creşterea la 6% a contribuţiilor pe Pilonul II arătând că 7 milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor.
Preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a precizat că informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală.
"Noi facem tot felul de evaluări, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat în SUA, auzind că se discută astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot rândul este o analiză internă, nu avem nici măcar un proiect cu aşa ceva. Au fost (informaţii extrase - n.r.) din scenarii şi s-a trecut eronat acel rând cu pilonul II. Şi, ca să fie şi mai clar, nu era nici vorbă de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumăm şi vom vedea cine a introdus-o şi ne-o asumăm că s-a introdus. Mai sunt vreo două erori acolo, introduse tot din scenarii, analize şi evaluări. Întregul post legat de Pilonul II este o eroare", a explicat Ghizdeanu.
Potrivit acestuia, instituţia pe care o reprezintă nu a înaintat, oficial, nicio propunere pe această temă. "Nu ştim dacă vom mai veni cu o propunere sau nu, o să vedem", a arătat şeful CNP.
Pe acelasi subiect: