Limita de variatie a fost extinsa la ora 11:07, dupa ce actiunile Erste au fost in scadere cu 15% pentru mai mult de 15 minute, potrivit Mediafax.

La ora 11:20, titlurile bancii erau cotate la BVB la 75,9 lei (17,59 euro), iar pe bursa de la Viena, cotatia cobora la 17,42 euro.

Intrucat bursa din Austria este piata principala unde sunt listate actiunile Erste, market makerii de la BVB trebuie sa mentina pretul de la Bucuresti la un nivel apropiat de cel de la Viena.

BVB poate extinde limita de variatie pentru unele actiuni treptat la 25%, 35% si la 40%. Titlurile pentru care poate fi majorata limita de variatie sunt cele din indicii BET, BET-FI si actiunile Erste.

Restul actiunilor de la BVB pot varia cu maxim 15% intr-o sedinta.

Dupa prima ora a sedintei de la Bucuresti, operatiuni cu actiunile Erste cumulau 1,5 milioane lei (352.000 de euro), iar pe piata de la Viena titlurile aveau un rulaj de 32,6 milioane euro.

Comitetul Executiv al Erste a decis luni o serie de masuri extraordinare si reducerea considerabila a expunerii fata de statele periferice zonei euro. Comitetul a hotarat mai multe masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS (credit-default swap, contracte folosite pentru asigurarea creantelor fata de probabilitatea de intrare a debitorului in incapacitate de plata), la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective.

Programul de masuri va avea un impact total de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere al Erste pentru primele noua luni ale acestui an, respectiv un impact istoric cumulat de 2,069 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS, potrivit unui comunicat al bancii.

In urma aplicarii masurilor anuntate luni, Erste va raporta pentru primele noua luni ale acestui an o pierdere neta de circa 920-970 milioane euro, se spune in comunicat. Pe fondul profitabilitatii activitatilor operationale, indicele Core Tier 1 raportat la riscul total al Erste Group va ramane constant pentru acest an, la nivelul de 9,2% de la finele lui 2010.

Dupa ajustarea efectelor extraordinare cauzate de aceste masuri si excluzand taxele bancare din Austria si Ungaria, Erste Group estimeaza pentru primele noua luni din 2011 un profit net de circa 700 milioane euro, noteaza banca.

Citeste si:

Autobuzul Google strabate lumea. Cum te invata compania sa navighezi pe internet FOTO

Destinatia studentilor brilianti. Top 15 cele mai elitiste universitati din lume