Zi de marti cu trei ceasuri rele pe Bursa de la Bucuresti. Cate miliarde de euro au pierdut investitorii in doua zile. VIDEO
Francul elvetian ii ingenuncheaza pe romani si odata cu ei toata planeta. Cursul anuntat astazi, de 4 lei si 2 bani, reprezinta un record absolut si taie respiratia a zeci de mii de oameni. A fost fara exagerare o zi de marti cu mai mult de 3 ceasuri rele. In miezul zilei, Bursa de la Bucuresti se apropia de pragul periculos in care risca sa fie inchisa. Actiunile au scazut cu 12%, iar cativa milionari au saracit brusc. Investitorii au pierdut aproape 3 miliarde de euro in ultimele doua zile. Nebunia a plecat dupa ce bursele din America au fost in picaj.
Principalii trei indici bursieri din Statele Unite au pierdut azi noapte pana la 7% din valoare. Discutam asadar despre un cutremur in istoria burselor americane. Al 6-lea. Din fericire valul tsunami s-a temperat in Asia, unde pietele au scazut astazi, usor. Iar in Europa desi ziua a inceput prost spre sfarsitul ei unii si-au recuperat serios din pagube.
Revenind peste ocean, toate bursele americanilor au deschis pe crestere. Si la Bucuresti primele ore tranzactionare prevesteau clar tot ce se poate mai rau iar brokerii aproape ca n-au mai facut fata situatiei.
Investitorii s-au speriat si au vrut sa scape de actiuni cu orice pret chiar daca le-au vandut in pierdere. In primele secunde de la deschidere bursa de la Bucuresti pierdea 4% din valoare. Iar la amiaza indicii se prabusisera deja cu pana la 12 procente. Ca prin minune, in a doua parte a zilei situatia s-a redresat. "In ultimele doua zile s-au pierdut cam 3-4 milioane de euro", spune Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest.
Marilor investitori nu le vine a crede ca au pierdut milioane de euro de ieri pe azi. "Am avut o pierdere importanta, o cadere semnificativa de peste 20% ceea ce insemna multe milioane de euro", spune Mihai Miron, om de afaceri.
"Detin o firma in proportie de 51% listata pe Bursa. A cazut probabil cu 25%. Este o lume virtuala, este o bursa care nu reflecta o ralitate economica, ci emotii si ceea ce vedem acum pe piata romaneasca", spune Florin Pogonaru, om de afaceri.
Si mai rau tremura zecile de mii de romani cu imprumuturi in franci elvetieni. Lor le-a cazut cerul in cap in jurul orei unu cand Banca Nationala a anuntat cursul oficial de 4 lei si 2 bani. "Suntem atenti si la situatia bancilor cu capital straini din romania. Suntem gata de actiune pentru a limita orice efect negativ", spune Mugur Isarescu, guvernator BNR.
Premierul recunoaste ca unele efecte adverse se simt si pe scara mare. "Se constata o incetinere a productiei industriale si a exporturilor ceea ce s-ar putea sa ne incetineasca cresterea economica", spune Emil Boc.
Cresterea economica depinde acum si de mutarile autoritatilor. Daca vor reusi sa investeasca in lunile urmatoare suficienti bani in autostrazi, drumuri , poduri, scoli si spitale si daca reusesc in sfarsit sa atraga fondurile europene atunci avem sanse sa crestem anul acesta.