Seful statului a facut o declaratie de presa la Cotroceni precizand ca doreste sa exprime pozitia oficiala a Romaniei privind etapa la care s-a ajuns in evolutiile din Ucraina.

Potrivit presedintelui, Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei fara acordul acesteia si in afara acordurilor internationale este o agresiune la adresa Ucrainei.

"In momentul de fata noi consideram ca Ucraina este agresata de fortele Federatiei Ruse", a spus presedintele Traian Basescu.

El a precizat ca Romania cere Rusiei incetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei.

Aparitia unui nou conflict inghetat poate fi o amenintare pe termen mediu la adresa noastra

Situatia din Ucraina nu este acum o amenintare la securitatea Romaniei, dar aparitia unui nou conflict inghetat, in Crimeea, intregeste lantul de conflicte inghetate din jurul Marii Negre, ceea ce poate fi o amenintare la adresa securitatii tarii pe termen mediu, a declarat, duminica, seful statului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, despre pozitia oficiala a tarii noastre cu privire la etapa la care s-a ajuns in evolutiile din Ucraina, "ca situatia din aceasta tara nu este o amenintare directa si imediata la securitatea Romaniei, la independenta Romaniei si la suverranitatea statului roman asupra teritoriului national".

"Romania atentioneaza ca aparitia unui nou conflict inghetat, localizat in Crimeea, dupa cele din Nagorno/Karabah, Abhazia, Osetia si Trasnistria, este de natura a accentua instabilitatea regionala si implicit, aparitia unor tensiuni care pot duce inclusiv la conflicte armate", a declarat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca, din acest punct de vedere, "Romania considera ca propria ei securitate este supusa riscului, pe termen mediu si lung".

Presedintele Traian Basescu declarase anterior, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV, ca situatia de securitate a Romaniei nu s-ar schimba daca Rusia ar intra militar in Ucraina, mentionand ca granitele tarii sunt sigure, iar Federatia Rusa nu isi doreste un conflict cu un stat NATO.

“In principiu, situatia nu se schimba. Securitatea Romaniei care nu va fi afectata. Rusia nu-si permite sa intre in conflict cu Romania, un stat NATO. Mesajul meu este clar: Frontierele Romaniei sunt sigure. Romania se vede intr-o zona de conflict in cazul in care lucrurile se vor deprecia, dupa Bosnia, Moldova”, a precizat presedintele.

Seful statului a adaugat, insa, ca o situatie tensionata intr-o tara vecina ne-ar afecta doar la nivel al increderii investitorilor straini, ceea ce ar creste costurile de imprumut ale Romaniei.

"Exista riscul ca regiunea sa fie introdusa intr-o zona de instabilitate si costurile de finantare sa creasca. Nu vedem riscuri pentru independenta sau suveranitatea asupra teritoriului", a spus Traian Basescu.

El a mentionat ca mesajul se sambata seara a fost foarte clar dat pentru a preveni agitatii inutile in Romania, de genul "sa ne si vedem in razboi".

"Nu va fi cazul, din punctul de vedere securitate, frontierele Romaniei sunt certe, garantate si asigurate", a spus Traian Basescu.

Romania nu este afectata direct de situatia din Ucraina, nu exista riscuri imediate la adresa securitatii nationale si nu a ridicat gradul de alerta al structurilor de securitate nationala, potrivit concluziilor sedintei de lucru convocata, sambata seara, la Cotroceni, de catre seful statului.