Basescu: "Incepe sa ne para rau ca nu am vandut actiunile Petrom cu 0,33 lei, asteptam vremuri mai bune"
Seful statului crede ca actiunile Petrom ar fi trebuit vandute mai devreme, inainte ca pretul acestora sa scada atat de mult. Statul a vrut sa vanda, in iulie, pachetul de 10% din actiunile detinute in cadrul Petrom, dar nu a reusit cu toate ca a micsorat pretul. La acea data, Basescu spunea ca incercarea de a vinde actiunile nu a fost un esec pentru ca "Romania nu este in situatia de a ceda actiuni la orice pret, ci la unul corect".
Presedintele Traian Basescu l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Gerhard Roiss, presedinte al Consiliului de Supraveghere Petrom, precum si director general executiv al OMV, cu care a discutat despre cotatiile pe bursa ale acestei companii. "Felicitari pentru cifrele inregistrate de compania dumneavoastra", i-a spus seful statului invitatului sau.
Cei doi au discutat si despre cotatiile actiunilor Petrom pe bursa."Cat mai sunt actiunile noastre?", a intrebat-o Traian Basescu pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, prezenta la intalnire.
La raspunsul acesteia ca o actiune Petrom este cotata la 31,80, seful statului a replicat, zambind: "Incepe sa ne para rau ca nu am vandut cu 33. Sa asteptam vremuri mai bune. Noi am refuzat 33 cand am vrut sa vindem 10%".
Oferta de vanzare la bursa a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), derulata in iulie, a esuat deoarece investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri si va fi reluata, probabil anul viitor. Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti si s-a derulat printr-o metoda noua pe piata de capital din Romania, pretul final urmand sa fie anuntat abia la inchidere.
Statul a anuntat la inceput, un pret maxim de 0,46 lei/titlu, iar cu cateva zile inainte de sfarsitul ofertei a stabilit un pret minim de vanzare, de 0,3708 lei/titlu. Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, cu 13% sub cotatia bursiera a actiunilor de la momentul respectiv, insa Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare.
Presedintele Traian Basescu a declarat la 26 iulie ca a fost un esec faptul ca pachetul de 9,84% din actiunile OMV Petrom nu a fost vandut, dar ca decizia de a nu vinde sub pretul cerut a fost una politica, un semnal ca Romania nu este de vanzare la "pret de scrap".
Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51,01% din actiuni. Printre ceilalti actionari se numara Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, si Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%.
In urma intalniri de la Cotroceni, Administratia Prezidentiala a emis un document care spune ca s-a discutat posibilitatea unui parteneriat cu autoritatile romane pentru o strategie de dezvoltare a OMV Petrom pe zece ani.
La intalnire a participat delegatia OMV Petrom condusa de Gerhard Roiss, presedinte al Consiliului de Supraveghere Petrom si director general executiv al OMV.
Citeste si
Bancile intorc foaia si ii executa silit pe rau-platnici. Cu cat scade pretul unui apartament
Bursa de pe Wall Street deschide pe minus, iar cele europene au revenit pe rosu