Anterior, sursele spuneau ca oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom ar putea fi prelungita cu cateva zile sau chiar amanata, deoarece investitorii au subscris sub 80% din titluri, nivelul minim pentru ca operatiunea sa aiba loc, au spus pentru surse din piata de capital pentru Mediafax. "Subscrierile sunt sub 50% si chiar daca ar subscrie toti cei cu care au fost discutii tot nu s-ar ajunge la 80%", au afirmat sursele citate.

Premierul Emil Boc spune ca Romania nu este disperata la acest moment pentru a vinde actiunile listate la Petrom la orice pret si in orice conditii. El a precizat ca nu cunoaste rezultatul ofertei publice pentru actiunile Petrom si ca asteapta concluziile comisiei de privatizare. "Am stabilit un pret minim, vedem care este situatia. Avantajul tarii este insa ca nu avem o situatie disperata astfel incat sa vindem la orice pret si in orice conditii", a spus Boc.

Intrebat daca oferta va fi amanata in cazul in care subscriptiia este sub 80%, seful Guvernului a evitat un raspuns, spunand doar ca asteapta rezultatul comisiei.

Ministerul Economiei a anuntat ca oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) nu poate fi inchisa pentru ca a fost subscrisa sub nivelul de 80%, fara sa prezinte un nou calendar pentru cedarea. "Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni al OMV Petrom nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse", se spune intr-un comunicat al Ministerului Economiei, actionar minoritar al OMV Petrom.

Actiunile au fost suspendate de la tranzactionare la ora 15:17, moment la care erau in scadere cu 1,9%, la pretul de 0,3762 lei. Linia descendenta era contrara cresterilor usoare consemnate de cele mai multe titluri de la BVB.
 
In ce conditii esueaza oferta Petrom

Potrivit prospectului de vanzare, oferta va fi finalizata cu succes daca vor fi subscrise minimum 80% din actiunile oferite.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Lazar, a declarat marti ca vanzarea pachetului va fi amanata pentru anul viitor in cazul in care statul nu va reusi sa vanda 80% din actiuni.

Cea mai mare privatizare din ultimii ani ar putea fi un esec. Guvernul cere prea mult pentru actiunile Petrom

Guvernul a stabilit, marti, un pret minim de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom de 0,3708 lei/titlu, cotatia fiind cu aproximativ 3% sub nivelul de la inchiderea sedintei bursiere de joi.

Surse guvernamentale au declarat, marti, ca intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, insa Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare.

Pretul maxim a fost stabilit inainte de inceperea ofertei, la 0,46 lei/actiune.

Oferta este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities.

Citeste si:

Pulsul ofertei Petrom abia se simte la agentiile bancilor distribuitoare

Wall Street suspina. Bank of America a raportat cea mai mare pierdere din istorie: 9 mld. dolari