"A fost un esec. Pe piata a fost un esec. Pentru noi a fost nu ce ne-am dorit, ci solutia corecta. Aici am vazut dezbateri publice care ar fi fost pretul la care s-ar fi vandut", a declarat seful statului la postul public de televiziune, potrivit Mediafax.

Basescu a precizat ca pretul recomandat de consultanti era de de 0,33 lei pentru o actiune, situatie in care s-ar fi vandut actiunile "fara niciun fel de problema".

"Guvernul nu a acceptat alt pret decat pretul mediu din ultimele 12 luni, care oricum includea un bonus, pentru ca preturile actiunilor Petrom pe bursa de la Bucuresti a fost de 39 de lei, iar Guvernul a cerut 37,08 lei. Decizia a fost sa nu scadem sub acest pret, pentru ca Romania nu trebuie confundata cu tarile care sunt nevoite sa-si vanda activele pentru a-si putea plati salariile si pensiile. (...) In momentul de fata, Romania se poate finanta imprumutand de pe pietele private. Nu suntem in situatia in care sa vindem la orice pret. Cred ca Guvernul a gandit foarte bine: Romania sau active din Romania nu pot fi cumparate la pret de scrap. S-a urmarit si acest semnal - vindem, dar vindem la pretul corect", a mai spus Basescu.

El a adaugat ca procesul de vanzare a actiunilor Petrom va fi reluat, dar nu in acest an.

"Poate am si invatat. (...) Poate pachetul a fost prea mare. Un pachet de aproape de jumatate de miliard. Sigur ca nu putea nimeni sa incaseze 360 de milioane, cat ar fi fost la un pret de 0,33. Un 450 ar fi fost un pret bun in aceasta vreme. Guvernul a fost bine conseiat. (...) A fost si o decizie politica - Romania nu e de vanzare la pret de scrap", a spus presedintele.

De asemenea, el a dat asigurari ca pachetele de actiuni detinute de stat la Transelectrica si Romgaz vor fi scoase pe piata, singura conditie fiind obtinerea unui pret corect.

Cea mai mare oferta din istoria BVB a esuat. Boc: Statul roman nu e "disperat" sa vanda actiunile Petrom VIDEO

Ministerul Economiei a anuntat vineri ca oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile OMV Petrom nu poate fi inchisa pentru ca a fost subscrisa sub nivelul de 80%, fara sa prezinte un nou calendar pentru cedarea titlurilor.

Oferta de vanzare a actiunilor OMV Petrom va fi reluata anul viitor, cel mai devreme "incepand cu primul trimestru", potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton.

"Vom relua oferta de vanzare a actiunilor Petrom cel mai devreme in primul trimestru al anului viitor. Vom cauta cele mai bune conditii de piata pentru reluarea tranzactiei. Vrem sa vindem la un pret corect", a spus Ariton.

Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si s-a derulat printr-o metoda noua pe piata de capital din Romania, pretul final urmand sa fie anuntat abia la inchidere. Statul a anuntat, la inceput, un pret maxim de 0,46 lei/titlu, iar marti a stabilit un pret minim de vanzare, de 0,3708 lei/titlu. Cotatia minima este cu aproximativ 3% sub nivelul de la inchiderea sedintei bursiere de joi.