Bursele mondiale, din nou in cadere din cauza problemelor din Grecia. La Bucuresti, bursa a inchis pe rosu, iar leul a cazut abrupt in fata euro VIDEO
25.000 de protestatari au iesit pe strazile Salonicului in timp ce premierul George Papandreou tinea un discurs despre starea economiei. Vestile nu sunt deloc bune: economia nu-si revine iar guvernul anunta noi masuri de austeritate.
Faptul ca Grecia va intra in default curand incepe sa devina o perspectiva din ce in ce mai conturata de tot mai multi analisti, scrie si Business Insider. La ora actuala, discutiile despre o insolventa ordonata sau punerea in practica a unor strategii menite sa stimuleze sistemul financiar european nu reprezinta alternative credibile pentru piete.
Bancile europene sunt pe cale sa se prabuseasca, noteaza editorii de la Business Insider. De exemplu, actiunile Deutsche Bank au scazut cu 6,8%, cele ale Societe Generale cu 9,3$, Natixis cu 6,4%, iar cele ale BNP Paribas cu 9,8 procente. Iar lista ar putea continua.
Demisia lui Juergen Stark din conducerea BCE a tras in jos bursele europene, pe cele din Asia si moneda euro
Bursele din Asia au scazut puternic luni, iar moneda euro s-a depreciat la minimul ultimilor zece ani fata de yen, dupa demisia economistului german Juergen Stark din conducerea Bancii Centrale Europene. Plecarea acestuia a accentuat temerile legate de criza datoriilor de stat din Europa.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 2,3%, la cel mai redus nivel din aprilie 2009, iar indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 3%, transmite Reuters.
Bursele europene au deschis luni in scadere abrupta, in frunte cu sectorul bancar, din cauza temerilor ca autoritatile nu vor putea ajunge la o solutie permanenta care sa puna capat crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.
Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a coborat cu 2,4% pana la ora 7:05 GMT (10:05 ora Romaniei). FTSEurofirst 300 a inchis vineri in retragere cu 2,6%, dupa ce economistul german Juergen Stark a demisionat din conducerea Bancii Centrale Europene din cauza divergentelor din Consiliu privind programul de achizitie a obligatiunilor statelor cu probleme de la "periferia" zonei euro.
Politicieni germani de varf din coalitia de guvernare a cancelarului Angela Merkel au inceput sa vorbeasca deschis despre intrarea Greciei in default (incapacitate de plata).
Astfel, temerile investitorilor privind bancile si criza datoriilor de stat s-au accentuat.
"Problema serioasa este divizarea conducerii BCE, care submineaza angajamentul bancii pentru programul de achizitie de obligatiuni. Acestea nu sunt vesti bune pentru piete, sunt vesti proaste pentru banci si pietele financiare, care raman sub presiune", comenteaza un analist londonez.
Preturile petrolului si cuprului sunt in scadere, iar dolarul se apreciaza puternic, combinatia dintre temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro si pesimismul legat de franarea cresterii economice globale continuand sa loveasca bursele din intreaga lume, pentru cea de-a sasea saptamana consecutiv.
Demisia lui Juergen Stark din Consiliul BCE subliniaza divergentele interne din cadrul institutiei privind controversatul program de achizitii de obligatiuni de pe piata secundara, prin care banca sprijina tarile cu probleme financiar fiscale.
Programul este una dintre principalele arme anticriza ale BCE, deoarece forteaza scaderea randamentelor obligatiunilor de stat ale tarilor aflate sub presiune pe piete. Tranzactiile futures din Asia pe bursa de la New York indica scaderi de 1,3%. Actiunile de pe Wall Street au cazut puternic vineri, dupa aparitia primelor informatii despre demisia lui Stark.