Guvernele lumii, sub povara datoriilor suverane, au ajuns acum la discretia pietelor financiare care fara mila ameninta sa arunce tari in faliment daca nu isi reduc deficitele si nu isi achita datoriile.

Cine sunt de fapt investitorii care ar castiga dintr-un default al Greciei, cine sunt cei care vor randamente record pentru a cumpara obligatiunile Spaniei si Italiei si astfel finanta cu lichiditati guvernele celor doua state, dar mai ales cine sunt cei care au fost salvati de guverne, iar acum isi incearca puterile cu Banca Centrala Europeana si FMI.

Primii cei mai mari 200 de manageri din lume administrau active in valoare de aproape 60.000 miliarde (60 trilioane) de dolari la finele anului 2010, potrivit unui raport emis de compania americana de consultanta si research Towers Watson, care nu ia in calcul fondurile suverane. In raport nu este inclusa nici firma Pacific Investment Management (PIMCO), cel mai mare fond de obligatiuni din lume, cu active de 1.000 miliarde de dolari (un trilion) in 2010.

Valoarea activelor aflate in gestiunea celor mai mari 200 de manageri este foarte aproape de valoarea PIB-ului mondial din 2010, estimata de Banca Mondiala la 63.044 mld. dolari, iesind astfel la iveala cat de influente sunt cele doua sute de firme de investitii in economia mondiala.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.