Statul care ingrijoreaza pietele si investitorii mai mult decat Italia si Grecia
Spania reprezinta un motiv mai mare de ingrijorare decat Italia si Grecia in privinta sectorului bancar, a datoriei de stat, a somajului ridicat si a economiei in stagnare, sustin analistii citati de CNBC.
Spania a revenit in aceasta saptamana in centrul atentiei pietelor europene, in conditiile cresterii randamentelor obligatiunilor, odata cu cele ale altor economii mari, precum Italia, si a alegerilor generale de saptamana viitoare, care vor avea ca rezultat formarea unui nou guvern.
"In multe privinte, situatia Spaniei este mai ingrijoratoare decat a Italiei", a declarat Megan Greene, analist la Roubini Global Economics.
Spania, a patra mare economie din zona euro, a ramas in plan secund in ultima perioada, in timp ce Italia si Grecia au dominat stirile.
Partidul Poporului, de centru dreapta, conduce in sondaje, iar perspectiva unui guvern cu un mandat puternic ar trebui, in teorie, sa calmeze pietele, dar randamentul obligatiunilor spaniole pe zece ani a urcat in aceasta saptamana la 6,38%, cel mai ridicat nivel din ultimul an.
Spania are ca tinta pentru acest an un deficit bugetar de aproximativ 6% din PIB, dar exista temeri mari ca obiectivul ar putea fi ratat. In 2010, deficitul bugetar a fost de 9,2%.
"Este probabil ca Partidul Poporului sa ia puterea si sa anunte: Dumnezeule, ne-am uitat la cifre si sunt mult mai proaste decat am crezut", a spus Alistair Newton, analist politic la banca Nomura.
El a aratat ca exista un grad ridicat de incertitudini in aceasta privinta.
Analistii bancii elvetiene Credit Suisse considera ca este nevoie ca salariile spaniolilor sa scada cu 11% in urmatorii cinci ani pentru ca economia sa devina competitiva. Multi analisti cred pe de alta parte ca preturile imobiliare, care au coborat cu 26% de la nivelul de varf anterior crizei din 2008, ar trebui sa scada in continuare.
In Irlanda, preturile imobiliare s-au redus in aceeasi perioada cu 43%.
Sectorul bancar din Spania nu si-a revenit inca dupa finantarea boom-ului imobiliar si exista voci potrivit carora cele mai mari banci ar trebui sa fie recapitalizate. Spre deosebire de Italia, Spania a luat deja o serie de masuri pentru reducerea deficitului bugetar, dar fara prea mare succes.
Potrivit datelor oficiale publicate miercuri, economia Spaniei a stagnat in trimestrul al treilea, in urma scaderii exporturilor si cererii interne.
"Perspectivele economice sunt subminate de sectorul bancar si temerile de contagiune. Piata imobiliara mai are mult de scazut si default-urile creditelor ipotecare nu s-au incheiat", a aratat Greene.
Newton a subliniat la randul sau ca este logic ca anul viitor sa fie aplicate noi masuri de austeritate, care vor spori presiunile asupra populatiei.
In aceste conditii, asupra mediului politic si economic va plana pericolul tulburarilor sociale. Stirile privind miscarea Occupy sunt de prima pagina in intreaga lume, dar aceasta forma de protest isi are radacinile in miscarea Indignatilor din Spania, care au ocupat centrele oraselor din toata tara.
"Indignatii sunt foarte disciplinati dar si foarte numerosi, iar masurile de austeritate ale noului guvern ar putea schimba situatia", a afirmat Newton, care a avertizat ca ar putea avea loc noi miscari greviste.
El crede ca sindicatele s-au abtinut de la proteste pentru a nu afecta sansele in alegeri ale socialistilor, dar nu o vor mai face odata cu venirea la putere a unui guvern de dreapta.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: