Anul viitor nu va fi atat de bun cum anticipasem anterior. Romania va resimti efectele problemelor economice din Europa, asa ca ne-am revizuit prognozele in scadere, de la 3,5%, la circa 2%. Exista totusi si riscuri. Daca se agraveaza criza europeana sau daca apar alte socuri negative, cifra poate scadea", a spus oficialul FMI.

Franks a adaugat ca, pentru a avea o crestere economica sustenabila, Romania nu trebuie sa se mai bazeze doar pe exporturi, ci pe absorbtia fondurilor europene, pe investitii mai multe, atat publice, cat si private si pe imbunatatirea climatului de afaceri.

Reprezentantul FMI a mai spus ca importanta este si cresterea consumului, iar acest lucru nu se va vedea decat atunci cand romanii vor deveni mai optimisti.

Jeffrey Franks a explicat ca, in comparatie cu anul trecut sau acum doi ani, se observa o ameliorare a activitatii economice in Romania si are sentimentul ca "hopul" a fost trecut.

"Mergand pe strazile Bucurestiului si facand comparatia cu un an, doi in urma, observ o ameliorare a activitatii economice. In loc sa vad magazine care se inchid, vad magazine care se deschid. Cred ca exista sentimentul ca am trecut hopul", a spus Franks.

Vorbind despre situatia sa, oficialul FMI a spus ca este multumit cu viata pe care o duce, are "un salariu adecvat" la FMI, dar nu acorda o foarte mare atentie aspectelor care tin de moda.

"In cazul meu, primesc un salariu adecvat de la FMI, duc o viata destul de buna, asa ca n-am pretentii de mai mult. (…) Marturisesc ca nu sunt expert in domeniul modei si nu ma uit mai deloc la cat de scump este costumul cuiva sau la ce fel de ceas poarta. Nici nu observ lucrurile acestea intr-o intalnire cu autoritatile, sunt atent numai la chestiunile economice pe care le discutam", a afirmat Franks.