In comparatie cu plasamentul lui George Soros pe cursul lirei sterline, in prezent exista multe strategii de a specula necazurile Europei si multi participanti diferiti, afirma managerii de fonduri de hedging.

"Nu exista loc ca un singur jucator sa poata avea un impact atat de mare. Pietele financiare sunt mult mai dezvoltate acum", a spus John Brynjolfsson, manager la fondul Armored Wolf din California, care mizeaza impotriva euro de ceva timp, relateaza Mediafax.

Un purtator de cuvant al lui Soros, care anul trecut a transformat Soros Fund Management intr-un birou care administreaza doar banii familiei, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Durata crizei din zona euro a facut dificila pentru investitori identificarea momentelor de intrare si iesire a unei strategii de trading. Plasamentele trebuie ajustate constant, ceea ce face dificila gasirea unei strategii castigatoare majore.

"O astfel de strategie este putin probabila in Europa, pentru ca in Europa criza este graduala, iar recuperarea la fel", a declarat Robert Marquardt, fondator al firmei de administrare de fonduri de hedging Signet.

Brynjolfsson si alti cativa manageri de fond din SUA, care speculeaza situatia din Europa, afirma ca se asteapta ca actuala criza sa produca multi castigatori.

De la inceputul anului, euro s-a depreciat cu 3,3% fata de dolar. Un pariu de genul celui facut de Soros in 1992 este mult mai dificil in prezent, deoarce investitorii institutionali sunt mult mai precauti in a avea sume mari de bani pe o singura tranzactie.

De asemenea, unii investitori institutionali sunt reticenti la adoptarea unei strategii de investitii care ar putea atrage nemultumirea liderilor politici europeni.

Impotriva ascensiunii unui nou Soros lucreaza si faptul ca tranzactiile pe zona euro sunt mai complicate decat plasamentele pe deprecierea unei singure monede.

"Soros s-a confruntat cu o singura tara, nu cu 17, si cu o singura conducere, nu cu 17", spune Adam Fisher, manager al fondului Commonwealth Opportunity Capital.

Managerii sustin ca natura volatila a crizei din zona euro inseamna ca cele mai multe fonduri de hedging au intrat si iesit rapid din tranzactii sau au fost fortate sa-si ajusteze pozitiile in functie de schimbarile politice.

Commonwealth Opportunity Capital si-a redus recent unele investitii mai riscante, a afirmat Fisher, intrucat se asteapta la fluctuatii "violente" pe piata in aceasta vara.

Managerul Ray Dalio este considerat la nivelul industriei financiare cel mai aproape de succesul inregistrat in urma cu doua decenii de Soros. Fondul Bridgewater Associates de 120 de miliarde de dolari al lui Dalio a castigat 23% anul trecut, in parte din cauza unor plasamente in Europa, potrivit unei surse. Fondul este cel mai mare din domeniu, iar Dalio este considerat unul dintre cei mai de succes manageri.