“Moneda unica si criza din zona euro ar putea distruge Uniunea Europeana. Liderii Europei conduc batranul continent catre ruina”, le-a spus investitorul jurnalistilor de la Le Monde.

In ultima sa carte, intitulata “Le chaos financier mondial”, George Soros abordeaza problematica UE si vorbeste despre destabilizarea creata de moneda europeana.

Economistul, cunoscut  drept „omul care a invins banca Angliei” pentru ca a pariat 10 miliarde de dolari pe deprecierea lirei sterline in 1992, este de parere ca „introducerea monedei unica a creat mai multe divergente decat convergenta”.

Omul de afaceri considera ca "UE nu este o tara”, care nu va supravietui actualei crize financiara. Liderii europeni au ajuns intr-un punct in care si-au dat seama ca au facut „mult prea putin, mult prea tarziu”.

„Toata Europa este indrumata de ortodoxia Bundesbank”, precizeaza miliardarul, motiv pentru care banca centrala germana „impinge continentul spre deflatie”.

Cine este "omul care a invins banca Angliei"

George Soros, pe numele sau real György Schwartz (81 ani) este un economist cunoscut la nivel international si un om de afaceri miliardar american, originar din Ungaria.

Soros a fost si continua sa fie astazi proprietarul unor fonduri mutuale, printre care celebrul Quantum Group of Funds. Fondurile sunt grupate in holdingul Soros Fund Management, al carui presedinte este miliardarul american. In iunie 2009, valorile detinute de Soros Fund Management erau estimate la 4,2 miliarde de dolari.

Soros a devenit celebru dupa ce, in anul 1992, a facut un profit de aproape doua miliarde de dolari, mizand la bursa pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autoritatile britanice au fost nevoite sa scoata lira din mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene.

In 1993, Soros a infiintat fundatia pentru o societate deschisa, numita si Fundatia Soros.

Investitorul isi exprima frecvent opiniile cu privire la problemele politice, economice si monetare de actualitate, publicand carti si articole de presa, precum si dand interviuri difuzate la radio si TV. Multe dintre predictiile sale s-au dovedit a fi adevarate, de unde si renumele de „profet”.