In afara acestei donatii catre "super PAC"-ul pro-democrat American Bridge 21st Century, miliardarul de origine romana va dona inca un milion de dolari pentru America Votes, o organizatie condusa de democrati si care coordoneaza activitatile la baza ale unor grupuri progresiste din intreaga tara, a anuntat Michael Vachon, un purtator de cuvant al lui Soros.

In 2011, miliardarul a mai donat un milion de dolari pentru America Votes, suma totala oferita organizatiei pentru campania din 2012 ridicandu-se la doua milioane de dolari.

"In 2012, George (Soros) isi concentreaza donatiile asupra organizarii la baza si denuntarii politicilor promovate de catre conservatori ca eronate", a scris Vachon intr-un e-mail difuzat in noaptea de luni spre marti. "Ambele grupuri fac parte dintr-o infrastructura progresista, de centru-stanga, care joaca un rol tot mai important in cadrul alegerilor" prezidentiale prevazute in toamna.

Donatiile lui Soros sunt printre cele mai mari venind din partea unor persoane fizice in alegerile prezidentiale din 2012. Pana acum, cel mai important donator catre un "super-PAC" este Jeffrey Katzenberg, directorul executiv al DreamWorks Animation SKG Inc. Impreuna cu sotia sa, el a oferit anul trecut suma de doua milioane de dolari "super comitetului de actiune politica" ("super-PAC") Priorities USA, un grup pro-Obama.

Soros a fost unul dintre cei mai importanti donatori democrati in alegerile prezidentiale din 2004, cand a contribuit cu suma de 23 de milioane de dolari pentru crearea unor entitati pro-democrate in afara campaniei, care au cheltuit aproape 200 de milioane de dolari in incercarea de a-l infrange pe presedintele George W. Bush. De atunci, miliardarul a donat sume relativ modeste, anuntand ca nu mai doreste sa se implice in campanii electorale. In afara de donatiile "obisnuite" catre Partidul Democrat, el si-a concentrat fondurile catre organizati progresiste care promoveaza politici.

In noiembrie, un purtator de cuvant al lui Soros a declarat pentru WSJ ca miliardarul probabil ca nu va juca un rol major in finantarea "super-PAC"-urilor pro-democrate, lucru care a reprezentat un obstacol important in capacitatea democratilor de a finanta crearea de noi astfel de grupari care sa lupte impotriva celor pro-republicane. Intre timp, republicanii beneficiaza de donatii generoase pentru grupuri anti-Obama, cum ar fi American Crossroads si un "super PAC" format in vederea sustinerii indirecte a lui Mitt Romney.