"Nu cred ca Statele Unite sau lumea vor intra intr-o noua runda de recesiune, dar exista niveluri ridicate de incertitudine", a afirmat Zoellick intr-o conferinta la Singapore.

SUA vor trece probabil printr-o perioada de crestere economica lenta, cu somaj ridicat, a adaugat oficialul.

Ministrul finantelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, a declarat anterior, la acelasi eveniment, ca recesiunea globala este acum cel mai probabil scenariu, deoarece cresterea economica din SUA si Europa a trecut in "viteza stagnare".

Privind Europa, presedintele Bancii Mondiale a declarat ca UE trebuie sa coopereze mai strans in zona politicii fiscale, pentru a rezolva problemele statelor membre.

"O directie ar fi adancirea uniunii fiscale", a aratat el, adaugand ca politicile urmate pana acum, precum crearea Fondului European de Stabilitate Financiara si achizitiile de obligatiuni derulate de Banca Centrala Europeana, nu pot decat sa castige timp pentru ca UE sa gaseasca solutiile reale pentru problemele cu care se confrunta.

Liderii financiari ai statelor G7, ingrijorati de riscurile care ameninta economia globala, vor conveni in aceasta saptamana sa mentina politica monetara "acomodativa", sa incetineasca consolidarea fiscala in tarile care isi permit si sa implementeze reforme structurale, a declarat o sursa apropiata forului.

Ministrii finantelor si guvernatorii bancilor centrale din SUA, Canada, Japonia, Germania, Franta, Italia si Marea Britanie, tarile G7, se vor intalni vineri la Marsilia pentru a discuta despre masuri de sustinere a economiei globale.

Barroso anticipeaza crestere economica modesta in Europa, fara recesiune

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a spus luni ca se asteapta la o crestere economica modesta in Europa si nu anticipeaza o noua runda de recesiune, potrivit Reuters.

Temerile privind potentiala extindere a crizei datoriilor de stat catre Italia si Spania tin investitorii in tensiune, alaturi de posibilitatea intarzierii urmatoarei transe din imprumutul extern catre Grecia din cauza posibilei ratari a tintei de deficit pentru acest an.

"Nu anticipam o recesiune in Europa. Ultimele prognoze ale Comisiei Europene arata ca va fi crestere, intr-adevar modesta", a aratat Barroso, aflat in vizita la parlamentul australian.

El a adaugat ca autoritatile si oficialii din zona euro fac tot posibilul pentru a calma temerile de ordin economic care afecteaza uniunea monetara, de la combaterea problemelor fundamentale de ordin bugetar la consolidarea guvernantei zonei euro, inasprirea reglementarilor din sectorul financiar si imbunatatirea competitivitatii.

"Vreau sa fie foarte clar. Uniunea Europeana si moneda euro sunt puternice si rezistente", a spus oficialul, dupa o runda de discutii cu premierul australian Julia Gillard.

Barroso a adaugat ca este prea devreme pentru a evalua daca Grecia isi va respecta angajamentele asumate fata de institutiile financiare internationale.

"Suntem in contact cu guvernul elen si au facut recent niste remarci importante, afirmand ca isi vor respecta angajamentele. Este foarte important pentru Grecia. Este de asemenea important pentru UE", a explicat presedintele Executivului UE.

Citeste si:

Top 10 cele mai bine platite joburi ale viitorului

Foste aeronave, transformate in baruri sau restaurante. Top 5 localuri "aeriene" GALERIE FOTO