Escrocheria, in valoare de aproximativ 500.000 de dolari, a avut loc in perioada 2004-2013 si vizeaza, potrivit procurorului din Manhattan Preet Bharara, 25 de diplomati din cadrul Consulatului General al Rusiei la New York, din cadrul misiunii ruse la ONU si reprezentantei comerciale a Rusiei la New York si sotiile acestora.

Daca sunt adaugati "zeci de complici nementionati in actul de acuzare", valoarea totala a escrocheriei este de 1,5 milioane de dolari.

Diplomatii sunt acuzati ca au mintit cu privire la venituri, cu scopul de a beneficia de acest ajutor, uneroi prezentand scrisori oficiale in acest sens, desi, potrivit procurorului, "ei cheltuiau zeci de mii de dolari pe bunuri de lux in buticuri ca (bijutierul) Tiffany, (magazinul) Bloomingdale, (firma de pantofi) Jimmy Choo si efectuau croaziere scumpe si voiaje in Caraibi".

Acuzatii au fost inculpati pentru fraudarea asigurarilor pe caz de boala, dar vor beneficia de imunitate diplomatica, deci nu vor fi arestati.

Unsprezece se afla in prezent in Statele Unite, dintre care cinci lucreaza la misiune, potrivit procurorului.

"Diplomatia ar trebui sa fie un mod de a intinde o mana, ci nu de a o baga in buzunarul tarii gazda", a denuntat Bharara.

"Excrocheria a exploatat o slabiciune a sistemului Medicaid, iar acuzatiile arata o coruptie rusinoasa si sistematica in randul diplomatilor rusi de la New York", a adaugat el, citat intr-un comunicat.

Aceasta escrocherie este legata de dreptul preluarii in sarcina statului New York a femeilor insarcinate si copiilor acestora pana la varsta de un an, atunci cand veniturile acestora sunt sub un anumit prag.

Diplomatii nu platesc impozite, iar in mod istoric misiunea si consulatul si-au platit cheltuielile medicale, se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, Rusia a respins "in mod categoric", vineri, acuzatii de frauda formulate impotriva reprezentantilor sai in Statele Unite, dupa inculparea a 49 de diplomati sau fosti diplomati si sotiilor acestora pentru escrocarea sistemului american de asigurari pe caz de boala.

"Respingem in mod categoric acuzatiile formulate impotriva reprezentantilor rusi in Statele Unite", a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov pentru Itar-Tass.

"Aprecim ca filarea reprezentantilor unor organizatii diplomatice, indiferent de apartenenta lor unei tari sau alteia, este ilegala", a adaugat el, evocand "acuzatii inventate".

"Recurgerea la asemenea metode impotriva unor persoane care detin imunitate diplomatica si pasapoarte diplomatice contrazice orice norme internationale si conventii in acest domeniu", a subliniat Riabkov.

Adjunctul ministrului rus considera ca aceste acuzatii constituie o "tentativa de revansare pentru reglarea unor probleme care nu privesc relatiile ruso-americane", fara sa precizeze la ce se refera.