Zăcământul din Mediterană care învrăjbește Europa. Decizia Turciei lovește o țară UE
Cipru, epava, plaja
Nava turcă de foraj petrolier Fatih şi-a început operaţiunile în largul coastei de nord-est a Ciprului, a anunţat vicepreşedintele turc Fuat Oktay, în pofida avertismentelor adresate Ankarei de UE.
Consiliul Afaceri Externe al UE a adoptat luni un cadru juridic ce prevede măsuri restrictive împotriva Turciei în legătură cu activităţile sale de foraj în Mediterana Orientală, scrie Reuters, preluată de Agerpres.
Turcia, stat candidat oficial la aderarea la UE, a criticat decizia şi a anunţat că nu va opri activităţile de foraj deoarece operează pe propria platformă continentală sau în zone în care au drepturi ciprioţii turci.
O altă navă turcă de foraj, Yavuz, se află în largul coastei de vest a Ciprului.
Descoperirea de rezerve de gaze şi petrol în estul Mediteranei a declanşat o dispută între Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, şi Turcia, care ocupă partea de nord a insulei.
La jumătatea lunii octombrie, europenii au convenit să sancţioneze activităţile ilegale de foraj. Luni, ei au adoptat cadrul "ce va permite sancţionarea persoanelor sau entităţilor responsabile de activităţi de foraj neautorizate de hidrocarburi în Mediterana Orientală, sau care sunt implicate în aceste activităţi", potrivit Consiliului UE.
Teritoriul insulei Cipru este divizat după invazia armatei turce în treimea nordică a insulei în 1974, în urma unei lovituri de stat ce urmărea alipirea insulei la Grecia.
Republica Cipru, membră a UE, îşi exercită autoritatea doar asupra restului de două treimi a teritoriului insulei. În nord se află autoproclamata Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), susţinută de Ankara şi nerecunoscută de comunitatea internaţională.
Pe acelasi subiect: