Alexis Tsipras a declarat joi că Consilul European ar trebui „să condamne fără rezerve acţiunile ilegale ale Turciei”, Ankara lansând forări exploratorii în domeniul gazelor naturale în apele Ciprului, conform Reuters.

Tsipras a discutat la telefon cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

„Premierul a subliniat că Consiliul European ar trebui să ia în calcul măsuri specifice împotriva celor implicaţi în aceste activităţi ilegale, dacă Turcia insistă să încalce dreptul internaţional”, se arată într-un comunicat al biroului lui Tsipras, scrie News.ro.

Turcia nu îşi va opri forările exploratorii în domeniul gazelor naturale în apele Ciprului, a anunţat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în pofida unor îndemnuri în acest sens ale unor lideri din Europa de Sud.

Presa scrie că Ciprul a emis săptămâna trecută un mandat de arestare a membrilor echipajului navei turce de foraj Fatih.

Şapte ţări din Europa de Sud au publicat vineri, la finalul unui summit, la Velletta, o declaraţie comună în care îndeamnă Turcia ”să-şi înceteze activităţile ilegale” în apele zonei economice exclusive a Ciprului. ”Dacă Turcia nu-şi încetează acţiunile ilegale, noi cerem UE să ia în calcul măsuri adecvate”, avertizează ele.

Ministerul turc de Externe a denunţat sâmbătă o declaraţie ”părtinitoare” şi contrară legislaţiei internaţionale.

Descoperirea unor uriaşe zăcăminte de gaze naturale în regiune, în ultimii ani, a stârnit interese. Cipru a semnat contracte de explorare cu giganţi în domeniul hidrocarburilor ca ENI (Italia), Total (Franţa) sau ExxonMobil (Statele Unite).

Dar Ankara se opune oricărei explorări şi exploatări a acestor resurse de gaze, care ar exclude din ecuaţie autoproclamata Republică turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de către comunitatea internaţională.

Luna trecută, și Uniunea Europeană a făcut apel la Turcia să respecte ''drepturile suverane'' ale Ciprului şi să se abţină de la orice ''acţiune ilegală'', cu referire la intenţia Ankarei de a desfăşura activităţi de forare în ''zona economică exclusivă cipriotă''.

Planurile Ankarei au fost criticate de UE, SUA, Israel şi Egipt, ultimele două având în desfăşurare proiecte energetice comune cu Nicosia. De partea sa, Turcia a afirmat că nu este constrânsă juridic de acordurile de delimitare maritimă încheiate de Republica Cipru cu alte ţări riverane şi că ea are dreptul de a-şi valorifica platoul continental.

Republica Cipru, membră a UE, nu-şi exercită autoritatea decât în două treimi din sudul insulei. Partea de nord este ocupată de Turcia din 1974, când Ankara a intervenit cu armata ca reacţie la o tentativă de lovitură de stat a ciprioţilor greci care voiau să unifice insula cu Grecia împotriva voinţei ciprioţilor turci.