Zăcământul din adâncul Mediteranei, care tulbură apele în Europa. Ciprul, mărul discordiei între Turcia și restul lumii
Cipru, epava, plaja
Statele UE, SUA, dar și Egiptul s-au declarat îngrijorate de noile proiecte de foraj ale Turciei pentru explorarea de zăcăminte gazifere în largul Ciprului, a căror recentă descoperire a stârnit tensiuni în estul Mării Mediterane.
"Determinarea (Turciei) de a-şi continua iniţiativele unilaterale amplifică gradul de tensiune" în regiune, a estimat într-un comunicat Ministerul de Externe al Egiptului. Cairo a îndemnat la evitarea escaladării şi la "respectarea şi aplicarea" legislaţiei internaţionale.
"SUA rămân puternic îngrijorate de tentativele repetate ale Turciei de a desfăşura operaţiuni de foraj în largul Ciprului", a subliniat la rândul său Departamentul de Stat american într-un comunicat.
"Invităm autorităţile turce să înceteze aceste operaţiuni şi încurajăm toate părţile să acţioneze cu reţinere şi să nu întreprindă acţiuni care amplifică tensiunile în regiune", adaugă comunicatul.
Și Franţa a invitat, marţi, Turcia să respecte "suveranitatea" Ciprului şi să nu pună în pericol "stabilitatea regională", după noi foraje turceşti de explorare a zăcămintelor de gaze în largul insulei mediteraneene, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
"Turcia a anunţat noi operaţiuni de foraj în estul Mării Mediterane, inclusiv în sectoare ce ţin de zona economică exclusivă a Republicii Cipru", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez.
"Franţa aminteşte în acest context ataşamentul său ferm faţă de respectarea dreptului mării, precum şi solidaritatea sa cu Cipru, a cărui suveranitate trebuie să fie respectată", a adăugat purtătoarea de cuvânt Agnes von der Muhll. "Invităm Turcia să evite orice acţiune care ar fi contrară legii şi ar pune în pericol stabilitatea regională", a subliniat ea.
Ciprul a condamnat luni noile proiecte de foraj ale Turciei. Uniunea Europeană (UE), care a ameninţat deja Ankara cu sancţiuni în iunie, a denunţat la rândul său "încălcarea suveranităţii Ciprului".
Recentele descoperiri de zăcăminte de gaz în regiune au dus la o apropiere în acest domeniu între Egipt, Cipru, Grecia şi Israel, însă ele au suscitat în acelaşi timp tensiuni cu Turcia, care ocupă partea de nord a Ciprului din 1974 şi care are relaţii tensionate cu Nicosia şi Cairo.
În ultimele luni, o primă navă de foraj turcească, "Faith", apoi o a doua în iunie, "Yavuz", au fost trimise de Ankara pentru a explora zăcămintele de gaze din largul peninsulei Karpas (nord-est), în treimea nordică a insulei controlate de Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională.
Ministrul turc al Energiei a anunţat sâmbătă că nava "Yavuz" va începe forajul în largul Ciprului săptămâna aceasta.
Uniunea Europeană, care ameninţase Turcia cu sancţiuni după anunţarea trimiterii navei "Yavuz", şi-a exprimat luni "preocuparea profundă" şi a promis un răspuns "adecvat".
Turcia respinge acuzațiile și continuă forajul
Turcia a respins miercuri acuzaţiile Greciei şi ale Uniunii Europene, care consideră ilegale forajele pentru explorarea zăcămintelor de gaze din largul coastelor Ciprului, transmite Reuters.
Ministerul de externe de la Ankara a comunicat că nava turcească Fatih a început forajul în Mediterana, la vest de Cipru, la începutul lui mai, iar un alt vas, Yavuz, a ajuns recent la est de insulă şi va desfăşura operaţiuni similare. Yavuz a ancorat luni la sud de peninsula cipriotă Karpasia, atrăgând astfel proteste din partea autorităţilor cipriote şi europene.
"Respingem declaraţiile ministerului grec de externe şi ale oficialilor europeni care descriu aceste activităţi ale ţării noastre ca nelegitime", arată un comunicat al ministerului de externe al Turciei.
Ciprul este divizat din 1974, în urma invaziei turce ca reacţie la o lovitură de stat susţinută de Grecia. Eforturile în vederea reconcilierii celor două comunităţi cipriote - turcă şi greacă - nu au avut succes, iar descoperirea resurselor maritime de gaze a complicat şi mai mult negocierile, reaminteşte Reuters.
Ankara nu are relaţii diplomatice cu guvernul de la Nicosia şi susţine că unele porţiuni din zona economică exclusivă a Ciprului se află sub jurisdicţia Turciei sau a ciprioţilor turci, care şi-au proclamat în nordul insulei propriul stat, recunoscut doar de Turcia.
Miercuri, la Bruxelles, este programată o reuniune diplomatică europeană pentru discutarea sancţiunilor posibile împotriva Turciei, înainte de întâlnirea de lunea viitoare a miniştrilor de externe din UE.
Pe acelasi subiect: