Ea prezinta "lista de prioritati" privind activitatea de strangere de informatii a diplomatilor americani in Romania.

Acestora li s-a cerut sa obtina date despre "vulnerabilitatea" sau "personalitatea" liderilor romani, date "financiare, de sanatate si biometrice" despre acestia, numere de conturi bancare, precum si alte informatii biografice relevante.

In privinta politicii externe, Statele Unite sunt interesate de relatiile Romaniei cu state vecine din regiunea Marii Negre si Balcani, "detalii despre dispute si rivalitati cu state vecine", "politicile, planurile si eforturile privind minoritatile romanesti din tarile invecinate", cele "de promovare a democratiei in Europa de Est si Balcani, in special Macedonia", privind "Republica Moldova si Kosovo" sau referitoare la scutul antiracheta..

Relatiile Romaniei cu Rusia sunt tratate separat, diplomatii americani fiind instruiti sa afle posibilele "vulnerabilitati la nivel ministerial ale liderilor sau oficialilor din serviciile de informatii" romane, precum si date generale privind vulnerabilitatea Romaniei in fata influentei Rusiei.

Pe tema Uniunii Europene, sunt cerute "dovezi si opinii despre masura tot mai mare in care Romania se bazeaza pe sprijinul UE, in detrimentul sprijinului Statelor Unite", dovezi privind managementul defectuos al fondurilor UE si eforturile Guvernului (roman) de a asigura o administrare transparenta a asistentei straine".

Site-ul WikiLeaks, specializat in dezvaluirea de documente secrete, a inceput duminica publicarea unui set de peste 250.000 de note diplomatice americane, actiune considerata de Departamentul de Stat american drept "un atac la adresa comunitatii internationale".

Site-ul WikiLeaks a fost vizat, in ultimele zile, de numeroase atacuri cibernetice in urma carora serviciul online a fost oprit timp de 6 ore, dar a inceput din nou sa functioneze, vineri dimineata, la o adresa elvetiana.