Calificativul SUA a fost retrogradat de la "AA" la "A+", cu perspectiva negativa, din cauza deteriorarii capacitatii si reducerii intentiei guvernului american de a-si plati datoriile.

Masura Fed, care vizeaza achizitii de obligatiuni guvernamentale de 600 de miliarde de dolari, va deprecia dolarul si este impotriva intereselor creditorilor.

"Probleme serioase in economia SUA vor conduce la recesiune pe termen lung si la reducerea solventei tarii", estimeaza agentia financiara.

Dagong, care vrea sa devina o alternativa pentru agentiile mari, ca Standard & Poor’s, Moody’s sau Fitch, acorda Chinei ratinguri mai mari decat Statelor Unite sau Japoniei.

Decizia Dagong urmeaza criticilor oficialilor guvernamentali din China la adresa programului de 600 de miliarde de dolari anuntat de Fed saptamana trecuta. Pentru a face rost de acesti bani care vor fi injectati in economie, SUA apeleaza la cea mai facila solutie, tipareste dolari, ceea ce distorsioneaza economiile unde aceasta moneda este folosita.