"Consideram ca lumea este intr-un «superciclu» de crestere economica sustinuta. Amploarea schimbarilor pe parcursul urmatorilor 20 de ani va fi enorma", au afirmat intr-un raport, economistii Standard Chartered.

Economia Chinei va fi de doua ori mai mare decat cea a SUA pana in 2030, cand va reprezenta 24% din PIB mondial, fata de 9% in prezent. India va devansa Japonia si va deveni a treia economie a lumii in urmatorii zece ani.

Goldman Sachs anticipeaza ca economia Chinei va deveni cea mai mare din lume pana in 2027.

Lumea ar putea trece prin al treilea "superciclu" economic, definit prin cresteri globale foarte ridicate si intins pe durata unei generatii. Aceasta evolutie este sustinuta de cresterea comertului, rate ridicate ale investitii, urbanizare si inovatie tehnologica, fiind caracterizata de aparitia unor noi puteri economice.

Economia Chinei a crescut, in medie, cu 10,3% anual in ultimii zece ani, fata de 1,8% in SUA. Avansul Chinei se va tempera spre 8% pana in 2015 si la circa 5% pana in 2027-2030, potrivit estimarilor Standard Chartered.

Precedentele doua "supercicluri" economice au avut loc in perioada 1813-1970 si de la finele celui de-al doilea razboi mondial pana in anii '70.