Visul lui Elon Musk devine realitate. Orașul în care se va circula cu 250 km/oră, pe sub pământ, până la sfârșitul anului
Elon Musk, Hyperloop
Autorităţile din Las Vegas au decis să încredinţeze construirea unui tunel subteran pentru vehicule de mare viteză unei companii deţinute de miliardarul sud-african Elon Musk.
Excentricul miliardar, fondatorul Tesla, doreşte ca acest proiect să devină operaţional "până la sfârşitul anului", informează AFP, preluată de Agerpres.
The Boring Company a fost selecţionată pentru a concepe, a construi şi a administra o reţea circulară de tuneluri capabile să transporte pasageri în vehicule electrice autonome cu viteză ridicată.
Proiectul este realizat odată cu extinderea unui mare centru expoziţional din oraşul american, a explicat organismul ce administrează centrul (Las Vegas Convention and Visitors Authority - LVCVA).
Elon Musk, care produce deja automobile electrice (Tesla) şi vehicule spaţiale (SpaceX), s-a declarat încântat de acest anunţ.
"Aşteptăm cu nerăbdare să construim un tunel Boring Company în Vegas. Ar trebui să fie operaţional până la sfârşitul anului!", a scris miliardarul sud-african într-un mesaj pe Twitter.
Un contract urmează să fie negociat înainte de o aprobare finală în luna iunie.
Construcţia tunelului ar trebui să coste între 35 de milioane şi 55 de milioane de dolari, în funcţie de traseul ce va fi ales şi de numărul cerut de staţii.
Odată ce lucrările de extindere vor fi realizate, centrul expoziţional se va întinde pe o suprafaţă de 81 de hectare, iar o distanţă de 3,2 kilometri va separa extremităţile sale. Această distanţă necesită "o soluţie de transport pentru invitaţi, dedicată sitului", afirmă administratorul centrului.
Sistemul de transport ar putea fi extins pentru ca în final să lege centrul oraşului şi faimosul său bulevard mărginit de hoteluri şi cazinouri de aeroport şi de alte zone ale metropolei americane.
Elon Musk, care a înfiinţat The Boring Company pentru a dezvolta tehnologii ad-hoc, a prezentat în luna decembrie în apropiere de Los Angeles "un tunel test" pentru acest proiect, conceput pentru a revoluţiona transporturile urbane, evitând ambuteiajele rutiere.
Ideea i-a venit antreprenorului sud-african atunci când a rămas blocat în trafic la volanul maşinii sale în ambuteiajele uriaşe produse între preşedinţa lui din cartierul Bel Air şi sediul general al companiei SpaceX, situat în Hawthorne, la sud de Los Angeles.
Pe termen lung, proiectul "Hyperloop" va permite mai multor mii de vehicule electrice şi autonome să străbată în lung şi în lat subteranele oraşelor din lumea întreagă cu viteze care se apropie de 250 de kilometri pe oră.
Pe acelasi subiect: