"Suntem impotriva implicarii altfel decat voluntare a creditorilor privati intr-un nou plan de sustinere a Greciei", a aratat Draghi, guvernator al bancii centrale italiene, care urmeaza sa ia locul francezului Jean-Claude Trichet la conducerea BCE, la 1 noiembrie, transmite AFP.

In opinia sa, propunerea Germaniei, discutata de responsabilii europeni, de schimbare a obligatiunilor suverane elene detinute de creditorii privati cu altele cu maturitate extinsa, nu ofera garantii suficiente pentru "voluntariat", asa cum vrea BCE.

Costul unui default (incapacitate de plata) depaseste beneficiile si nu rezolva cauzele crizei datoriilor", a aratat bancherul.

Confruntarea dintre BCE si Germania privind Grecia, atat de riscanta incat va forta un compromis

Grecia a primit cel mai slab rating de tara din lume, sub Pakistan

El a avertizat ca zona euro nu stie cum sa administreze un default al datoriilor suverane, care ar putea duce la contagiunea altor economii.

"Italia a traversat o criza mai grava ca Grecia in anii ’90, dar si-a revenit datorita reformelor structurale, care au nevoie de timp pentru a da rezultate. Trebuie sa credem in succesul programului grec", a insistat Draghi.

Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit marti, la Bruxelles, pentru a discuta un nou plan de sustinere a Greciei, cu obiectivul de a rezolva divergentele legate de implicarea creditorilor privati.