Germania vrea ca investitorii privati sa aiba o contributie importanta la al doilea pachet de sprijin financiar aflat in discutie pentru Grecia, dar presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a cerut pe 9 iunie, liderilor Uniunii Europene, sa respinga aceasca propunere.

"Echilibrul de forte din zona euro seamana putin cu situatia din perioada razboiului rece. Ambele parti dispun de mijloace de intimidare care ar fi prea infioratoare de folosit", a declarat Philip Whyte, analist la Centrul pentru Reforme Europene din Londra.

In opinia sa, totul se va rezuma "la jocul cu maturitatile datoriilor, fara ca acesta sa fie declarat un eveniment de credit".

Daca nu se va ajunge la un acord privind finantarea Greciei in urmatoarele 12 luni, FMI a avertizat ca nu va mai contribui la primul pachet de finantare, de 110 miliarde de euro, aflat in derulare.

Ministrii de Finante europeni vor participa marti la o reuniune speciala, pentru a evita ceea ce comisarul pentru Economie si Afaceri Monetare, Olli Rehn, a numit "o catastrofa Lehman Brothers pe pamant european".

Costul asigurarii datoriilor elene, deja cel mai ridicat din lume, a urcat luni la un maxim record, iar pretul obligatiunilor Irlandei si Portugaliei a scazut.