Veniturile din privatizarile grecesti, anticipate de Fondul Monetar, sunt extrem de nerealiste. Seful OBB: Expertii FMI si BM au pus pe hartie cifre imaginare
Tintele si asteptarile stabilite de FMI, legate de privatizarile din Grecia, sunt extrem de nerealiste, a afirmat Christian Kern, seful Cailor Ferate din Austria, intr-un interviu in "Trend", transmite greekreporter.com.
Dand exemplu planul de privatizare al Cailor Ferate din Grecia, Kern a explicat ca este surprins de suma care se estimeaza a fi obtinuta in urma privatizarii si a sugerat ca abordarea FMI "nu are nicio legatura cu realitatea" si nu este nici in interesul Atenei sau al creditorilor internationali.
Asa cum a fost cazul in alte tari, expertii FMI si ai BM au pus pe hartie cifre imaginare, sustine seful OBB, adaugand ca sectorul cailor ferate ar trebui sa nu fie privatizat.
"Sunt necesare reforme, dar veniturile anticipate din privatizare sunt nerealiste", a avertizat Kern, transmite Agerpres.
Una dintre conditiile impuse Greciei de creditori in schimbul celui de-al treilea pachet de asistenta financiara este infiintarea unui Fond de privatizare, de 50 de miliarde de euro (54,8 miliarde de dolari). Acesta va fi utilizat pentru recapitalizarea bancilor elene, iar banii ramasi vor fi reinvestiti in Grecia si vor fi folositi pentru reducerea datoriei. Fondul va fi supervizat de autoritatile europene.
Reprezentantii UE, BCE si FMI negociaza saptamana aceasta cu autoritatile de la Atena conditiile pentru acordarea acestui pachet de pana la 86 miliarde de euro.
Negocierile tehnice sunt asteptate sa se finalizeze pe 12 august, iar acordul final pana pe 18 august. La precedentele acorduri institutiile internationale au stabilit Greciei tinte ambitioase de privatizare, care nu au fost indeplinite.