Sefii de state si de Guverne din UE "confirma intentia de a spori presiunea supra regimului sirian atat timp cat violentele si incalcarea drepturilor omului continua", se arata in proiectul de declaratie finala a summitului. Reuniunea se va incheia vineri la pranz, informeaza Mediafax.

Ei le dau instructiuni ministrilor Afacerilor Externe sa pregateasca "noi sanctiuni punctuale impotriva regimului". In declaratia lor, acestia cer din nou presedintelui Bashar al-Assad sa cedeze puterea si sa faciliteze astfel o tranzitie pasnica. Liderii europeni insista de asemenea ca Damascul sa autorizeze un "acces liber si total" personalului umanitar.

Europa a adoptat deja in ultimele luni mai multe seturi de sanctiuni impotriva Damascului.

Ultimele au fost adoptate luni si vizeaza Banca centrala siriana, ale carei active in Europa sunt inghetate, si interzice comertul cu metale pretioase din aceasta tara. In ambele cazuri este vorba despre a priva regimul de surse de finantare pentru continuarea reprimarii opozantilor.

Setul de sanctiuni adoptate de UE include si un embargo asupra transportului aerian de marfa din Siria, astfel ca aceste avioane nu vor mai putea ateriza pe teritoriul european.

In plus, sapte ministri au fost adaugati pe o lista cu aproximativ 150 de persoane si organizatii sau intreprinderi, intre care figureaza principalii membri ai regimului sirian, care fac obiectul unor interdictii de viza in Europa si blocarii bunurilor.