"Vanzarile de petrol catre companiile britanice si franceze au incetat. In urma deciziei oficiale anuntate de Ministerul de Externe, Ministerul Petrolului a incetat vanzarile de petrol catre companiile britanice si franceze. Am prevazut sa livram petrolul altor clienti", a declarat Nikzad.

A doua tara din cadrul OPEC, Iranul produce 3,5 milioane de barili de petrol pe zi si exporta 2,5 milioane.

Acesta vinde putin peste 20 la suta din petrolul produs tarilor din Uniunea Europeana (respectiv 600.000 de barili pe zi), in special Italiei, Spaniei si Greciei. Teheranul exporta 70 la suta din petrol tarilor din Asia.

Iranul i-a convocat miercuri pe ambasadorii Frantei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei si Olandei pentru a le transmite intentia sa de "revizuire" in scadere a exporturilor de petrol.

Tot miercuri, Teheranul a avertizat ca ar putea intrerupe exporturile de petrol catre Uniunea Europeana, dand asigurari ca nu va face acest lucru deocamdata din ratiuni umanitare, conform postului de televiziune Al-Alam.

Tarile membre UE au convenit, luna trecuta, sa impuna un embargo petrolier gradual, fara precedent, impotriva Iranului. Masura a fost luata pentru a sanctiona banca centrala iraniana pentru finantarea controversatului program nuclear.

UE impune embargo fara precedent pe adevarata arma de distrugere in masa a Iranului

UE a decis interzicerea imediata a tuturor noilor contracte cu Iranul in sectorul petrolier. Anularea celor existente va avea loc treptat, pana la 1 iulie, pentru a permite tarilor dependente de petrolul iranian sa se reorienteze.

In cazul Spaniei, renuntarea la o cantitate de petrol echivalenta cu 12% din consum reprezinta "un sacrificiu foarte important", a declarat ministrul de externe, Jose Manuel Garcia Margallo. Acesta a dat insa asigurari ca vor fi gasite alternative.

Alte tari producatoare de petrol, in special din Golful Persic, au promis sa compenseze livrarile Iranului.

Nave militare iraniene au intrat in Marea Mediterana. “Un nou Razboi Rece in Orientul Mijlociu ar fi un dezastru pentru omenire"