Uniunea Europeana, in pericol sa se rupa. Comportamentele statelor membre care pot duce la scindare
Criza datoriilor alimenteaza diviziuni periculoase si resentimente intre statele membre ale zonei euro, care pot duce la scindarea uniunii, este de parere premierul italian, Mario Monti. In opinia acestuia, impartirea tarilor in "bune" si "rele" este o eroare.
Monti a afirmat in Parlamentul European de la Strasbourg ca desi asa-numitele state periferice sunt blamate pentru criza datoriilor, Franta si Germania au la randul lor o responsabilitate majora pentru diluarea regulilor fiscale ale uniunii monetare, scrie Mediafax.
"Criza din zona euro a dat nastere prea multor resentimente si a recreat prea multe stereotipuri, a impartit Europa in tari centrale si periferice. Toate aceste categorii trebuie respinse cu hotarare", a spus Monti.
El a aratat ca Franta si Germania au stat la originea crizei in 2003, cand, cu sprijinul Italiei, au demontat preactic regulile din Pactul de Stabilitate, din cauza propriei lor indicipline bugetare.
"Nu exista buni si rai in Uniunea Europeana", a sustinut premierul italian, respingand o populara impartire a zonei euro in tarile nordince virtuoase si cele risipitoare din sud, precum Grecia, care se lupta sa scape de default (incetare de plati).
Monti a adaugat ca toate statele din regiune trebuie sa se simta responsabile atat pentru ceea de s-a intamplat in trecut cat mai ales pentru construirea viitorului.
Premierul italian a reiterat sprijinul sau pentru obligatiuni comune ale zonei euro, solutie respinsa in prezent de Germania, si a aratat ca Europa ar trebui la un moment dat sa excluda banii cheltuiti pe investitii publice din calcularea deficitelor bugetare.
Economia Italiei s-a contractat cu 0,7% in trimestrul al patrulea al anului 2011 si se anticipeaza ca va ramane in recesiune cea mai mare parte a acestui an.
Guvernul de la Roma anticipeaza pentru acest an o contractie a PIB de 0,4%, dar estimarea este considerata nerealista de majoritatea analistilor. FMI estimeaza un declin de 2,2% al economiei italiene, iar Banca Italiei de 1,2%-1,5%.
Pe acelasi subiect: