"Speram ca nu va fi nevoie sa introducem un nou sistem in locul democratiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice si de noi idei", a declarat Orban in cursul reuniunii Asociatiei Nationale a Oamenilor de Afaceri (VOSZ).

"Coeziunea nationala nu este o chestiune de vointa, ci una de forta. Ceea ce poate functiona in tarile scandinave, unitatea, la noi, un popor semiasiatic, traieste prin forta. Acest lucru nu exclude consultarea, dezbaterea sau democratia, dar o forta centrala este necesara", adauga Orban fara a oferi clarificari.

Declaratiile au starnit noi polemici la Budapesta, in contextul in care Orban a fost criticat dur in ultimii doi ani pentru "derive autoritariste".

Tot vineri, Viktor Orban a anuntat ca intentioneaza sa introduca obligativitatea inscrierii prealabile a cetatenilor pe listele de alegatori.

Unul din liderii opozitiei, Gergely Karacsony (ecologistii de stanga), considera ca Viktor Orban a "ofensat profund poporul ungar".

Orban despre referendumul din Romania: Urez romanilor si maghiarilor decizii bune, adica sa nu ia nicio decizie

Premierul Ungariei, care se afla sambata la Baile Tusnad, la Universitatea de Vara "Tusvanyos", a declarat, referitor la referendum, ca le ureaza "romanilor si maghiarilor din Romania sa aduca decizii bune, adica sa nu ia nicio decizie, ceea ce maine (duminica - n.r.) este o posibilitate".

"As dori sa urez romanilor si maghiarilor din Romania sa aduca decizii bune, adica sa nu ia nicio decizie, ceea ce maine (duminica - n.r.) este o posibilitate. Iar la alegerile parlamentare, sa ia decizii cu care sa poata proteja acel fundament care exista in starea firava care a fost faurita si de maghiarii din Romania. In invit pe maghiari sa simta greutatea istorica a momentului, este posibil ca soarta Romaniei sa se hotarasca pentru viitorul catorva decenii", a declarat Orban Viktor, potrivit traducerii oficiale, citate de Mediafax.

El a subliniat ca nu este sarcina sa sa evalueze ce face elita politica din Romania si sa isi exprime parerea despre situatia din tara. El a facut afirmatiile privind referendumul in contextul dezbaterii privind relatiile dintre Romania si Ungaria.

In opinia lui Orban, Romania a cunoscut succese importate in ultimii zece ani si este aproape de succesul Europei Centrale. El a spus ca acesta este motivul pentru care romanii sa nu ia o decizie la referendum, adaugand ca in fata Romaniei se afla "o sansa enorma" si referendumul, pe care l-a calificat o "incaierare de carciuma", ar reprezenta riscul ca Romania sa piarda toate castigurile pe care le-a dobandit pana in prezent.

Sambata, pe scena mare de la Tusvanyos, se dezbate tema "Ungaria si Europa centrala se reinnoiesc", la discutiile moderate de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt participand premierul Ungariei, Orban Viktor, si liderul CNMT, Tokes Laszlo.