Ungaria a infuriat din nou liderii europeni. BCE: Taxa pe tranzactiile financiare este un atentat la independenta bancii centrale
Noul impozit pe tranzactiile financiare din Ungaria, care va fi aplicat inclusiv bancii centrale din aceasta tara, reprezinta un atentat la independenta acestei institutii, potrivit Bancii Centrale Europene (BCE), transmite AFP.
"Impozitarea bancii centrale este incompatibila cu conditiile care asigura independenta operationala si institutionala a acesteia. In plus, introducerea acestei taxe fara armonizare comunitara ar putea provoca distorsionari pe pietele financiare si in economia reala", se arata intr-un comunicat al BCE.
Criticile sunt un semnal prost pentru guvernul ungar, care se afla in negocieri cu instititutiile internationale, respectiv FMI, Comisia Europeana si BCE, pentru un nou imprumut, de 15 miliarde de euro.
Negocierile sunt deja in intarziere cu opt luni, din cauza unui conflict legat de reforma bancii centrale, respinsa de FMI, UE si BCE, care au considerat ca ar fi ingradit independenta institutiei.
Ulterior, guvernul de la Budapesta a revizuit legislatia astfel incat sa respecte cerintele BCE. Prima runda de negocieri pentru noul imprumut a inceput pe 17 iulie si se va incheia pe 25 iulie.
Taxa pe tranzactiile financiare din Ungaria va fi aplicata de la 1 ianuarie 2013, iar guvernul condus de premierul Viktor Orban a trimis proiectul la BCE, care a fost insa aprobat de Parlament inaintea avizului institutiei monetare europene.
Marimea impozitului este de 0,1% din valoarea tranzactiei financiare, cu exceptia depozitelor de o zi la banca centrala, unde va fi de 0,01%. Taxa va fi limitata la 6.000 de forinti (20 de euro) per tranzactie, cu exceptia bancii centrale, a Trezoreriei si a postei.
Pe acelasi subiect: