Ministerul Economiei, condus de Gyorgy Matolcsy, a emis miercuri un decret prin care impune tuturor ministerelor sa ia noi masuri de economisire, institutiile urmand sa decida singure cum vor face acest lucru.

Sarcina ministerelor va fi una dificila, avand in vedere ca nu este prima oara cand Guvernul recurge la o astfel de solutie.

Ungaria este nevoita sa ia noi masuri de ajustare fiscala in conditiile in care Uniunea Europeana asteapta ca autoritatile de la Budapesta sa respecte tinta deficitului bugetar.

Comisia Europeana estimeaza ca Ungariei ii lipsesc resurse de 130-140 miliarde de forinti (440-474 milioane de euro) din bugetul pe 2012, iar Guvernul s-a angajat sa raspunda preocuparilor institutiei legate de posibila depasire a tintei deficitului fiscal pana la jumatatea lunii aprilie.

Ungaria a adus anul trecut deficitul bugetar sub 3% din PIB, dar acest fapt s-a datorat in mare parte nationalizarii fondurilor private de pensii. Comisia considera ca masura nu este o corectie structurala a deficitului.

Comisia anticipeaza ca Ungaria va avea anul viitor un deficit bugetar de 3,25%, daca nu va lua noi masuri.

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au aprobat Luna trecuta blocarea unor fonduri de coeziune destinate Ungariei in valoare de 495 de milioane de euro, din cauza deficitului bugetar excesiv.

Decizia reprezinta o premiera si a fost luata la recomandarea Comisiei Europene, urmand sa intre in vigoare in ianuarie 2013. Sanctiunea va fi ridicata imediat, daca Ungaria va prezenta masuri corective pana la 22 iunie.