Ungaria pune Europa pe jar. Marul discordiei dintre Banca Centrala Europeana si Budapesta
Banca Centrala Europeana (BCE) si-a exprimat joi "ingrijorarea referitoare la independenta" bancii centrale din Ungaria, din cauza unui proiect de lege al autoritatilor de la Budapesta menit sa reorganizeze institutia, transmite AFP. Decizia i-a nemultumit si pe reprezeintatii FMI, cu care Guvernul de la Budapesta negocieaza un nou imprumut, si care au parasit tara saptamana trecuta, dupa discutii tensionate cu autoritatile din Ungaria.
BCE a primit miercuri o noua solicitare de opinie din partea guvernului ungar, in legatura cu un amendament adus proiectului de reforma.
Aceasta noua versiune a legii inaintata Parlamentului de la Budapesta pe 16 decembrie "contine amendamente substantiale in comparatie cu o versiune pentru care BCE si-a exprimat opinia la jumatatea lui decembrie", se arata intr-un comunicat al BCE.
Propunerea legislativa, contestata de banca centrala ungara, retrage, printre alte prevederi, dreptul presedintelui institutiei de a-si numi adjunctii, in avantajul primului ministru.
"Proiectul provoaca temeri ca schimbarile vor permite influentarea procesului decizional in detrimentul independentei bancii centrale", potrivit BCE.
Independenta bancii centrale este unul dintre criteriile care trebuie respectate de o tara pentru a intra in zona euro.
Institutia europeana este preocupata si de proiectul de reforma constitutionala privind fuzionarea bancii centrale cu autoritatea de supraveghere a institutiilor financiare, pentru a crea o noua institutie, care nu a fost supus consultarilor.
Guvernul ungar a anuntat in noiembrie ca vrea sa reia discutiile cu FMI si CE pentru un nou program de finantare externa, din cauza mediului economic dificil din Europa. Reprezentantii FMI si CE au suspendat insa saptamana trecuta discutiile neoficiale cu guvernul ungar, din cauza proiectului de lege privind banca centrala.
Negocierile oficiale dintre autoritatile Ungariei si reprezentantii FMI si ai CE vor incepe in ianuarie, a declarat joi un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Olivier Bailly, informatie confirmata si de ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. Ministrul a reiterat totodata ca Parlamentul va aproba o lege a bancii centrale care va tine cont de propunerile BCE.
Pe acelasi subiect: