Ratingul Ungariei a fost retrogradat astfel la "junk" de o a doua agentie de evaluare financiara, dupa decizia Moody's din luna noiembrie de a cobori calificativul statului la "Ba1". 

"Perspectiva negativa reflecta opinia noastra ca exista o posibilitate de cel putin unu la trei sa aiba loc o noua retrogradare in urmatorul an, daca vom constata deteriorarea performantelor fiscale sau externe ale Ungariei", se arata intr-un comunicat transmis miercuri seara de S&P. 

Guvernul ungar, care a venit la putere in aprilie 2010 cu o majoritate de doua treimi, a stabilizat bugetul prin mai multe masuri care au socat investitorii si au atras criticile Uniunii Europene, inclusiv taxe speciale si nationalizarea activelor sistemului privat de pensii. 

In plus, Budapesta a intrerupt in 2010 acordul de finantare externa de 20 miliarde euro incheiat la finele anului 2008 cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) si a stabilit un plafon pentru cursul de schimb valutar la rambursarea creditelor in moneda straina, masura criticata dur de banci. 

Executivul a surprins in luna noiembrie anuntand ca vrea sa reia discutiile cu FMI si CE pentru un nou program de finantare externa.

Statul ungar trebuie sa refinanteze anul viitor datorii de aproape 5 miliarde euro si risca o noua criza financiara daca negocierile cu institutiile internationale ar esua. 

Reprezentantii FMI si CE au suspendat insa saptamana trecuta discutiile neoficiale cu guvernul ungar, din cauza unui proiect de lege privind banca centrala pregatit de autoritatile de la Budapesta care ar afecta independenta institutiei.  Ungaria a aratat miercuri ca nu va ceda presiunilor si nu va retrage legislatia din parlament, unde astepata aprobarea.