"Ungaria datoreaza FMI sume mari de bani. Nu am nicio indoiala ca se vor intoarce pentru a colecta ce le datoram", a afirmat Lazar.

Statul ungar trebuie sa plateasca in acest an 2 miliarde de euro Comisiei Europene, in timp ce ratele catre FMI se vor ridica anul viitor la 3,4 miliarde de euro. In total, Ungaria trebuie sa rambursele FMI si CE 13 miliarde de euro pana in 2016.

Politicianul a spus ca negocierile oficiale cu FMI si CE vor incepe in ianuarie, discutiile din aceasta saptamana fiind doar introductive, nu de negociere.

Seful misiunii FMI si o delegatie a Comisiei Europene au plecat subit din Ungaria, unde se aflau pentru discutii pregatitoare in vederea unui nou acord de imprumut, din cauza intentiei guvernului de a uni banca nationala cu autoritatea pentru piete financiare.

Portfolio comenteaza ca avand in vedere situatia extrem de fragila, autoritatile ungare ar trebuie sa fie mai atente ce afirmatii fac, chiar daca nu sunt adresate investitorilor.

Conform publicatiei, afirmatia lui Lazar poate duce la concluzia ca FMI isi va primi banii imprumutati Ungariei doar daca revine la negocieri.

"Folosirea unui limbaj asemanator cu extorcarea de fonduri nu suna doar prost, ci te face sa te intrebi daca guvernul se gandeste la anularea imprumuturilor", potrivit autorilor articolului, care spera ca investitorii au invatat sa interpeteze stilul neortodox de comunicare al guvernului.

Tamas Fellegi, ministru fara portofoliu care conduce delegatia Ungariei in negocierile cu FMI si CE, a declarat ca tara sa a inceput discutii neoficiale cu reprezentantii celor doua institutii, astfel incat nu se poate vorbi despre intreruperea procesului de negocieri oficiale.

Potrivit planurilor guvernului, Banca Ungariei ar urma sa fuzioneze cu PSZAF si ar forma o noua institutie, situatie care i-ar permite premierului Viktor Orban sa scape de guvernatorul Andras Simor.

Guvernul ungar spera la un imprumut de 15-20 miliarde euro de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, derulat pe o perioada de pana la trei sau patru ani, cu accesarea fondurilor ca solutie de urgenta in cazul deteriorarii situatiei economice.