Mai ieftin la vecini. In goana dupa cumparaturi, romanii aleg sa mearga in Bulgaria sau Ungaria VIDEO
Romanii si-au amintit de preturile mai mici ale vecinilor. Cei care stau in vest merg la cumparaturi in Ungaria, unde forintul este in cadere libera si pot lua mai multe produse cu aceeasi bani. Cat despre cei din sud, acestia viziteaza magazinele din Bulgaria, cu vanzatori care ne-au invatat limba. In final, nimeni nu iese in pierdere.
"Vin destul de des in Bulgaria. Astazi am lasat in jur de 200 de leva, cam 500 de lei", spune un client.
Alin este din Brasov, dar cand vine la Bucuresti "da o fuga" si pana la Ruse. "Aripioare bulgaresti, la noi nu gasesti asa ceva. Carne de vanat, cascaval bulgaresc, whiskey, care este foarte bun", povesteste Alin Dolan.
Mai ales ca multe produse, cum ar fi carnea de vanat, cafeaua, cascavalul il costa de doua ori mai putin. Iar alcoolul este cu 30% mai ieftin.
Comparatie Bulgaria - Romania
Carne de vanat: 50 lei kg / 100 de lei kg
Cafea: 10 lei pachetul/ 20 de lei pachetul
Cascaval: 18 lei kg /30 lei kg
Whiskey: 50 de lei sticla / 75 de lei sticla)
Vanzatorii spun ca romanii sunt si mari amatori de dulciuri. Marea problema este ca nimeni nu garanteaza siguranta masinii dumneavoastra. Comerciantii bulgari sunt sinceri si ii avertizeaza pe clientii lor sa nu isi lase bunurile in masina, in parcarile marilor magazine, asa ca au lipit peste tot astfel de afise. Din pacate insa, acestea sunt in limba bulgara.
"Sa cumparam zahar, care nu e cu mult mai ieftin ca in Romania, dar se renteaza cand faci prajituri", spune Iuliana Eberlein, o alta romanca venita la cumparaturi la vecini.
De pilda, o localitate aflata la 20 de kilometri de Arad este deja loc de shopping pentru romanii din vest. Pentru un litru de lapte platesc intre 199 si 250 de forinti, adica nu mai mult de 3.5 lei, faina costa 189 de forinti, 2.7 lei, zaharul 299 forinti, 4.3 lei.
"Calitatea e chiar superioara, fir-ar sa fie. Si in preajma sarbatorilor se ieftinesc aici, nu se scumpesc ca la noi", explica Mircea Corodan, un alt adept al cumparaturilor peste granita.
La Timisoara, patronii din Ungaria si-au deschis puncte de lucru si vand carne, mezeluri, muraturi.
Negotul e incurajat si de faptul ca forintul s-a devalorizat: cu o suta de lei, de pilda, romanii cumpara cu 10% mai multe produse fata de septembrie.