Moody's a atribuit perspectiva negativa ratingului Ungariei. Agentia si-a argumentat masurile prin temeri legate de nivelul ridicat al datoriei de stat, perspectivele slabe de crestere economica si incertitudinea privind capacitatea guvernului de a atinge tintele de consolidare fiscala. 

Ungaria a solicitat recent un nou acord de finantare externa de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, dupa ce forintul s-a depreciat la minime istorice fata de euro din cauza avertismentelor agentiilor de rating, in particular S&P, ca tara risca sa-si piarda calificativul "investment grade". 

Forintul s-a depreciat vineri dimineata cu 1%, cursul urcand la 315,8 forinti pe euro, aproape de recordul de 317,9 forinti pe euro atins saptamana trecuta. 

"Moody's considera ca impactul combinat al acestor factori va afecta advers stabilitatea financiara a guvernului si ii va eroda capacitatea de absorbtie a socurilor. Decizia de a mentine perspectiva negativa a fost determinata de incertitudinea privind capacitatea tarii de a rezista unor potentiale riscuri propagate de criza datoriilor de stat din zona euro", se spnue intr-un comunicat al agentiei. 

Ministerul Economiei de la Budapesta noteaza, intr-un comunicat transmis vineri dimineata, ca retrogradarea este "nefondata din punct de vedere profesional" si se incadreaza intr-o serie de "atacuri financiare impotriva Ungariei".