Unda verde pentru Brexit. Parlamentarii britanici au adoptat proiectul de lege al Guvernului de declansare a iesirii din UE
Londra, Marea Britanie, Brexit
Deputatii britanici au adoptat miercuri, cu larga majoritate, in prima lectura, proiectul de lege al guvernului conservator care da prim-ministrei, Theresa May, puterea de a declansa procesul de iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana, transmite AFP, preluata de Agerpres.
Deputatii din Camera Comunelor au aprobat textul cu 494 de voturi pentru, fata de 122 de voturi impotriva.
Acest proiect de lege, supus aprobarii Parlamentului de la Londra dupa ce a guvernul a fost constrans de Curtea Suprema in ianuarie, urmeaza sa fie trimis acum, spre dezbatere si aprobare, Camerei Lorzilor.
Votul vine la o zi dupa ce Parlamentul scotian a votat, cu o larga majoritate, pentru respingerea planului guvernului de la Londra de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Desi este un vot simbolic, neconstrangator, acesta evidentiaza fractura intre provinciile britanice in ce priveste Brexit-ul.
Motiunea propusa de guvernul scotian a fost adoptata cu 90 de voturi pentru si 34 impotriva, acestea din urma provenind in majoritate de la membrii Partidului Conservator.
Acest vot “este un test-cheie cu privire la faptul daca vocea Scotiei este ascultata si daca dorintele noastre pot fi acomodate in interiorul procesului din Marea Britanie”, a declarat Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scotiei, inaintea scrutinului.
De cealalta parte, Theresa May a transmis un mesaj dur Scotiei, miercuri, avertizand ca nu va face parte din Uniunea Europeana in cazul in care va obtine independenta de Marea Britanie.
"Se tot refera la interesele Scotiei in UE, dar o Scotie independenta nu va face parte din UE", a spus premierul May.
In acelasi timp, purtatorul sau de cuvant al Executivului britanic a afirmat ca, din punctul de vedere al Guvernului, Scotia nu ar trebui sa organizeze un nou referendum privind independenta, transmite Reuters.
La referendumul din 2014, cei mai multi dintre scotienii care au venit la vot au sustinut ramanerea tarii in Marea Britanie, dar discutiile despre o noua consultare publica au revenit in actualitate.
Partidul National Scotian (SNP) a anuntat ca va exista un al doilea referendum daca Londra nu tine cont de punctul de vedere al scotienilor in demersurile legate de Brexit.
Desi la referendumul din 23 iunie votul per ansamblu a fost favorabil Brexit-ului, doua provincii - Scotia si Irlanda de Nord - au votat majoritar pentru mentinerea Regatului Unit in blocul comunitar.
Dupa referendum, la care 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in UE, guvernul de la Edinburgh s-a angajat sa intreprinda toate demersurile pentru mentinerea Scotiei in Uniune, inclusiv prin organizarea 'foarte probabila', conform prim-ministrului Nicola Sturgeon, a unui nou referendum privind independenta provinciei de Regatul Unit, dupa cel esuat din 2014.
Pe acelasi subiect: