Britanicii ar putea avea posibilitatea sa blocheze Brexitul, daca nu le convin conditiile negociate de Theresa May. Ce propune un avocat londonez
Brexit
Un avocat londonez, Jolyon Maugham, intentioneaza sa sesizeze justitia pentru a se asigura ca cetatenii Marii Britanii vor avea dreptul de a bloca iesirea tarii din Uniunea Europeana, daca nu le va conveni acordul negociat de Guvernul Theresa May.
Jolyon Maugham, specialist in drept fiscal si oponent al iesirii din UE, este de acord ca premierul Theresa May sa poata declansa procedura Brexit, subliniind insa ca alegatorii trebuie sa aiba dreptul de a se razgandi in cazul in care nu le convin conditiile negociate, scrie Mediafax.ro.
Maugham a depus o cerere la o instanta irlandeza si spera ca dosarul va ajunge la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), pentru a se stabili ca Marea Britanie poate bloca procedura Brexit fara aprobarea celorlalte 27 de state membre UE.
"Ne confruntam cu o atmosfera politica incerta, la fel si economic si in materie de aparare. Lumea se schimba rapid, nu putem sti cum va arata lumea peste doi ani", a argumentat Maugham.
"Nu putem sti daca ceea ce am considerat a fi in interesul nostru national in iunie 2016 va continua sa fie in interesul nostru peste doi ani", a subliniat el.
Sefa guvernului britanic, Theresa May, va declansa Brexit-ul, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, la 9 martie, data ce coincide cu desfasurarea Consiliului European din Malta, potrivit cotidianului The Times.
May doreste ca legislatia prin care se permite declansarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care da startul negocierilor oficiale privind iesirea unei tari din UE, sa fie aprobata de parlamentul de la Londra la 7 martie, adauga sursa citata.
Sefa guvernului britanic declarase pana acum ca va activa articolul 50 cel mai tarziu pana la 31 martie, insa luni guvernul a comunicat Camerei Lorzilor (camera superioara) ca doreste ca proiectul de lege sa fie aprobat la 7 martie, mai scrie The Times.
Deputatii britanici dezbat marti si miercuri, in Camera Comunelor (camera inferioara), proiectul de lege care autorizeaza invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, dupa ce justitia britanica a decis saptamana trecuta ca executivul are nevoie de acceptul parlamentului pentru a declansa Brexit-ul. Dupa aceea, proiectul va intra in faza comisiilor, ceea ce va permite partidelor de opozitie sa faca amendamente la textul legislativ. Camera Comunelor ar putea adopta proiectul la 9 februarie, dupa care va intra - cel mai probabil la 20 februarie, dupa o saptamana de vacanta parlamentara - in Camera Lorzilor. Totusi, acest calendar ar putea fi modificat daca si membrii Camerei Lorzilor vor aduce amendamente la proiectul de lege.
The Times scrie ca liderii europeni, aflati inca in formatul de 28 de membri, se vor reuni la 9 martie in Malta, ceea ce-i va oferi ocazia lui May sa comunice activarea articolului 50. Cu o zi inainte, la 8 martie, ministrul britanic al economiei, Philip Hammond, va prezenta in parlamentul de la Londra bugetul de stat. Potrivit cotidianului citat, guvernul britanic a dat dovada de prudenta atunci cand s-a pus problema sa decida calendarul Brexit-ului, dat fiind ca la 25 martie se marcheaza a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, prin care a fost instituita Comunitatea Economica Europeana, precursoarea Uniunii Europene de astazi.
Textul dezbatut marti si miercuri in parlamentul britanic este intitulat "Proiect de lege al Uniunii Europene (notificarea retragerii)", iar in document se mentioneaza ca se doreste sa i se acorde lui May 'dreptul de a putea notifica, in virtutea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, intentia Marii Britanii de a se retrage din UE'. Odata declansate negocierile oficiale, este de asteptat ca Marea Britanie sa iasa din UE in primavara lui 2019.
Mai multe despre:
#Brexit#Theresa May
Pe acelasi subiect: