Studiul, realizat de National Institute of Economic and Social Research (NIESR), releva ca Marea Britanie este putin probabil sa fie destinatia preferata de bulgari si romani. De asemenea, cei care intentioneaza sa migreze nu planuiesc sa exploateze sistemul bunastarii si serviciile publice.

Cercetatorii subliniaza ca nu este posibil sa estimeze "precis sau fiabil" cate persoane vor sosi si adauga ca acestea prefera Spania, Italia si, intr-o masura mai mica, Germania. 

Raportul a provocat imediat un val de critici

Sir Andrew Green, de la Migration Watch UK, care militeaza impotriva migrarii, a denuntat raportul drept o "galeata de gogosi", apreciind ca esueaza sa estimeze amploarea imigratiei dupa modificarile de anul viitor.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, Keith Vaz, a criticat lipsa oricarei estimari a imigrantilor asteptati si a cerut Guvernului sa comande un studiu in acest sens. 

Autorii studiului afirma ca potentialii imigranti urmaresc sa obtina locuri de munca si un nivel de viata mai bune, si nu beneficii. Ei sunt susceptibili sa fie tineri, fara familie, impactul asupra serviciilor publice urmand sa fie modest. Spre deosebire de valul de imigranti polonezi, lituanieni si alti est-europeni din 2004, romanii si bulgarii se orienteaza mai mult catre Londra si sud-estul Angliei, si nu vizeaza o dispersare in intreaga tara. 

Studiul, comandat de Ambasada Marii Britanii din Bucuresti, privind estimarea impactului asupra serviciilor britanice, a fost prezentat de catre ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, ca o invitatie la dezbatere. 

Potrivit The Guardian, tonul raportului contrasteaza puternic cu cel al recentului discurs pe tema migrarii sustinut de Cameron, care a promis reglementari dure ce vor bloca accesul noilor imigranti la ajutoare sociale, locuinte si alte servicii publice.

Studiul "submineaza" afirmatiile unor parlamentari conservatori privind sosirea a 350.000-450.000 de imigranti bulgari si romani incepand de la sfarsitul acestui an, adauga publicatia. 

Raportul NIESR releva totodata ca potentialul de imigrare al unor familii din Romania si Bulgaria poate spori presiunea asupra locurilor in scoli primare, in anumite zone, lucru ce depinde de intentia de a veni cu copii sau de a se stabili in Marea Britanie pentru a intemeia o familie. Un ajutor suplimentar privind invatarea limbii ar putea fi necesar si ar putea aparea presiuni asupra segmentului de piata al chiriilor ieftine in directia unei scumpiri, estimeaza studiul. 

Raportul subliniaza ca numarul imigrantilor din cele doua tari in M.Britanie este "relativ mic", citand aproximativ 26.000 de bulgari si aproximativ 80.000 de romani. Marea majoritate au varsta sub 35 de ani, iar nivelul lor de calificare tinde sa fie usor superior imigrantilor din restul Europei. Ei tind sa munceasca in sectoare ca cel al serviciilor, constructiilor si serviciilor de curatenie.