Oraşul Astana se va numi pe viitor Nursultan - prenumele fostului preşedinte Nazarbaev, care a demisionat marţi, după 30 de ani la conducerea ţării.

Tokaev a subliniat în discursul său cu ocazia învestiturii că decizia lui Nursultan Nazarbaev de a se retrage din funcţie reprezintă "o dovadă a măreţiei sale de om politic de nivel mondial şi anvergură istorică".

Presa locală a anunţat miercuri şi numirea fiicei fostului şef al statului, Dariga Nazarbaeva, la conducerea Senatului Kazahstanului.

Unul dintre cei mai vechi aliați ai președintelui Rusiei, președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, și-a anunțat, marți, demisia din această funcție, după aproape 30 de ani de putere.

Atribuțiile sale au fost preluate de președintele Senatului, Jomart Tokaiev, care face parte din partidul Nur Otan, de asemenea un aliat al lui Nazarbaiev.

Nazarbaiev a fost președinte al Kazahstanului încă din 1990 și se află la al 5-lea mandat. Totuşi, Nazarbaev va dispune de puteri extinse după plecarea sa din funcţie, datorită unei legi adoptate în 2018 şi în virtutea statutului său de ’Tată al naţiunii”, care îi garantează imunitatea judiciară şi un rol influent în societate.

Nazarbaev, care a contribuit la atragerea a zeci de miliarde de dolari de la companii energetice străine, a spus că va continua să prezideze Consiliul Securităţii de pe lângă preşedinţie şi va rămâne liderul Nur Otan, partid ce deţine majoritatea în parlamentul de la Astana.

Nursultan Nazarbaev întreţine relaţii solide de lucru cu preşedintele rus Vladimir Putin, notează Reuters.