''Laptele procesat de la numai 100.000 de iepe poate aduce venituri in valoare de 1 miliard de dolari pe an'', a declarat vineri ministrul kazah al agriculturii, Asaljan Mamatbekov. El a adaugat ca exista aproape doua milioane de cai in Kazahstan, o tara de marimea Europei de Vest, situata intr-o zona de stepa.  

''Astfel, bautura nationala poate deveni o sursa majora de venituri din export, care este foarte importanta in situatia de astazi'', a mai spus ministrul.

Veniturile in valuta ale Kazahstanului au scazut cu doua treimi din cauza prabusirii preturilor la petrol, anunta banca sa centrala saptamana aceasta.  

In septembrie 2015, astronautul kazah Aidan Aimbetov a luat cu el lapte praf de iapa pe Statia Spatiala Internationala.

Kazahii consuma mai ales lapte de iapa sub forma fermentata, cunoscut sub numele de "kumas", dar bautura cu gust acru si cu un procent mic de alcool este greu de transportat pe distante mari, deoarece se strica repede.  

Kazahstanul produce circa 80 milioane de tone de petrol anual, dar pretul titeiului a scazut de la peste 100 de dolari la sub 30 de dolari per baril. Din august 2015, moneda sa, tenge, s-a devalorizat cu mai mult de 50% fata de dolar. 

Rusia: Declinul rublei a golit rafturile magazinelor care vindeau telefoane iPhone

In Rusia, pe de alta parte, retailerii au anuntat ca au ramas fara iPhone-uri, dupa ce consumatorii s-au grabit sa le achizitioneze inainte ca preturile sa fie ajustate pentru a reflecta deprecierea record a rublei in raport cu dolarul, transmite Bloomberg.  

"Ne confruntam cu lipsa celor mai simple modele iPhone 6 deoarece nu am putut face fata cererii luna aceasta, in special in ultimele doua zile, cand declinul rublei a stimulat vanzarile", a declarat Maria Zaikina, Svyaznoy, retailer care detine peste 2.800 de magazine in Rusia.  

Rubla s-a depreciat in ultimele zile pana la un nivel minim record fata de dolar, din cauza declinului pretului titeiului, principalul produs de export al tarii, si a sanctiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

Miercuri, moneda Rusiei a scazut cu 1,8%, la 80,156 ruble pentru un dolar, depasind precedentul nivel minim record din 16 decembrie 2014, de 80,10 ruble pentru un dolar, care a fortat Banca Centrala a Rusiei sa majoreze de urgenta rata dobanzii.

Joi, moneda s-a tranzactionat la 86 ruble pentru un dolar, fata de 61 ruble pentru un dolar, in octombrie 2015.  

Apple permite retailerilor din Rusia sa vanda cu discount modele mai vechi iPhon,e pentru a stimula cererea afectata de recesiune.  

Declinul rublei in 2014 a determinat clientii sa achizitioneze masiv produse electronice si alte dispozitive, in timp ce retailerii au incercat sa mentina stabile preturile in ruble.