UE si Turcia deschid un nou capitol in negocierile privind aderarea, pe 30 iunie. Seful CE, Jean-Claude Junker exclude, insa, orice extindere a Uniunii pana in 2020
Uniunea Europeana si Turcia vor deschide pe 30 iunie un nou capitol in negocierile privind aderarea, cel legat de chestiunile bugetare, una dintre masurile in contrapartida la acordul privind migratia pe care cele doua parti l-au semnat in martie, au indicat miercuri surse diplomatice, citate de AFP, potrivit Agerpres.
Problema aderarii Turciei la UE este una dintre principalele teme vehiculate de catre partizanii parasirii blocului comunitar de catre Regatul Unit in campania pentru referendumul de joi din Marea Britanie privind ramanerea sau iesirea din Uniunea Europeana.
Tabara ''Vote Leave'' ('Voteaza pentru iesirea din UE') a facut public in mai un afis pe care se putea vedea un pasaport britanic sub forma unei porti deschise si care avea scris pe o parte ''Turcia (76 milioane de locuitori) adera la UE''.
Mai multi lideri europeni, incepand cu premierul britanic David Cameron, dar si cancelarul german Angela Merkel, subliniaza totusi ca aderarea ''nu e la ordinea zilei'' si ca negocierile sunt intreprinse ''cu o problema deschisa''. Ajuns la conducerea Comisiei Europene, Jean-Claude Junker a exclus orice extindere pana in 2020.
Negocierile in vederea aderarii Turciei la UE, deschise in 2005, au batut pasul pe loc ani de zile. Dar ele au fost relansate ca urmare a unei reapropieri fara precedent intre Ankara si Bruxelles in toamna anului trecut in incercarea de a stavili afluxul de sute de mii de migranti catre continentul european.
Pe 14 decembrie 2015, cele 28 de tari membre ale UE si Turcia au deschis Capitolul 7 (politica economica si monetara), ceea ce a ridicat la 15 numarul de domenii in negociere, dintr-un total de 35.
Capitolul 33, care urmeaza sa fie deschis pe 30 iunie, la o zi dupa un summit al sefilor de stat si de guvern din UE consacrat consecintelor referendumului din Marea Britanie, se refera la chestiuni bugetare si financiare.
Bruxellesul si Ankara au incheiat pe 18 martie un acord ce prevede retrimiterea sistematica in Turcia a tuturor migrantilor care traverseaza Marea Egee dinspre tarmurile turcesti catre insulele grecesti, chiar daca cer azil, ceea ce a determinat o scadere spectaculoasa a numarului de nou-sositi in Grecia. In schimb, europenii s-au angajat sa primeasca refugiati sirieni direct din Turcia.