Acest acord va permite eliminarea unor taxe de sute de milioane de euro în cazul exporturilor.

Comisia Europeană şi Departamentul american pentru Comerţ au anunţat într-un comunicat comun că aceste reduceri de taxe sunt primele negociate între SUA şi UE în mai mult de două decenii, scrie Agerpres.

Conform termenilor acordului, UE va elimina taxele vamale pentru importurile de homari vii şi congelaţi provenite din SUA, un produs care au fost exportat în sumă de 94,3 milioane euro (111 milioane dolari) pe teritoriul comunitar în 2017.

UE va aplica această măsură de la 1 de august, retroactiv, timp de cinci ani, şi va începe demersurile pentru a face ca aceste schimbări să devină ulterior permanente.

Washington, la rândul său, va reduce cu 50% taxele vamale pentru o serie de produse europene printre care mâncare preparată, veselă de sticlă, produse pentru tratarea suprafeţelor, brichete şi părţi ale acestora etc.

Exporturile comunitare în SUA de astfel de produse reprezintă o medie anuală de 136 milioane euro (160 milioane dolari).

Şi SUA vor aplica această măsură retroactiv, de la 1 august.

Comisarul european pentru Comerţ, Phil Hogan, şi reprezentantul pentru Comerţ Exterior al SUA, Robert Lighthizer, au afirmat în comunicat că pachetul de reduceri de taxe va aduce rezultate pozitive pentru economia ambelor părţi.

"Sperăm ca acesta să fie începutul unui proces care să ducă la noi acorduri pentru a crea un comerţ transatlantic mai liber, corect şi reciproc", au afirmat cei doi.