Ministrul ucrainean al energiei si industriei carbunelui, Eduard Stravytsky, a declarat ca Ucraina spera sa semneze acorduri pentru livrarea de gaze "in sistem invers" cu Slovacia in septembrie si cu Romania in octombrie.

"Sunt increzator ca vom semna un acord cu partenerii nostri din Slovacia in septembrie, iar in octombrie speram sa semnam un acord cu Romania", a afirmat oficialul intr-o conferinta de presa, citat de Interfax.

El a precizat ca Rusia nu poate ridica pretentii in ceea ce priveste livrarile de gaze in sistem inves, din Europa catre Ucraina.

Inceperea exporturilor de gaze in 2013 este una dintre obligatiile asumate de Romania fata de FMI si Comisia Europeana (CE). CE a declansat in luna octombrie a anului trecut procedura de infringement in cazul Romaniei, pentru ca nu asigura conditiile necesare exportului de gaze.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a declarat in luna iulie ca Romania va exporta in 2-3 ani gaze in Republica Moldova, Bulgaria si Ungaria, odata ce vor fi construite conductele de interconectare.

Principalii producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Medias si OMV Petrom (SNP), parte a grupului austriac OMV. Cele doua companii asigura aproximativ doua treimi din necesarul de gaze al Romaniei, iar diferenta este importata in principal din Rusia, cu tranzit prin Ucraina.

Rusia asigura aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale al UE, cea mai mare parte din livrari tranzitand Ucraina.

Disputele dintre Kiev si Moscova privind preturile la gaze si tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrarile de gaze rusesti catre Ucraina. La inceputul anului 2009, exporturile de gaz rusesc catre Europa au fost intrerupte timp de trei saptamani din cauza neintelegerilor dintre Rusia si Ucraina.

Vladimir Putin ameninta Ucraina cu sanctiuni daca va incheia parteneriate cu UE

Uniunea Rusia-Kazahstan-Belarus va adopta "masuri de protectie" in cazul in care Ucraina va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana, avertizeaza presedintele rus, Vladimir Putin, citat de AFP.

"Daca vecinii nostri ucraineni vor accepta liberalizarea regimului vamal cu UE, uniunea vamala Rusia-Kazahstan-Belarus va fi nevoita sa ia masuri de protectie. Exista acest risc", a atras atentia Putin.

Saptamana trecuta, patronatele din Ucraina anuntu ca marfurile ucrainene intampina dificultati la trecerea frontierei cu Rusia, iar premierul ucrainean a legat aceste probleme de refuzul Kievului de a se integra in Uniunea Vamala cu Rusia, Kazahstan si Belarus, condusa de Moscova.

"Serviciile vamale rusesti au luat masuri preventive legate de pregatirea modificarii reglementarii controalelor in cazul in care Ucraina va semna un acord de asociere cu Uniunea Europeana", declara, la acea data, Serghei Glaziev, consilier al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de agentia RIA Novosti.

Autoritatile ruse neaga insa ca ar fi declansat un "razboi comercial" motivat politic impotriva vecinului ucrainean. Insa patronatul ucrainean apreciaza ca masurile aplicate la vama rusa ar suspenda, "de facto, exporturile pentru o durata nedeterminata".

Moscova preseaza de mai multi ani Ucraina sa renunte la orientarea proeuropeana pentru a-si indrepta atentia catre Est si sa se integreze in Uniunea Vamala formata pana in prezent de Rusia, Kazahstan si Belarus.

Cu toate acestea, Ucraina, o fosta republica sovietica vecina UE, oscileaza incepand din 1991 - anul in care a obtinut independenta - intre Rusia si Occident. Presedintele Viktor Ianukovici incearca din momentul in care a sosit la putere, in 2010, sa consolideze legaturile cu UE, ramanand in acelasi timp in relatii favorabile cu Rusia.