• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Ucraina marcheaza 27 de ani de la catastrofa de la Cernobil

Ucraina marcheaza 27 de ani de la catastrofa de la Cernobil

Ucraina marcheaza astazi 27 de ani de la cea mai grava catastrofa nucleara civila, produsa la Cernobil, unde asamblarea unui nou sarcofag pentru acoperirea reactorului distrus in 1986 urmeaza sa se incheie in 2015, relateaza AFP.

Inca de dimineata devreme, zeci de persoane au depus flori si lumanari aprinse la monumentul victimelor de la Cernobil din Slavutici, oras situat la aproximativ 50 de kilometri de centrala, unde locuiau numerosi angajati. La Kiev, rudele victimelor si oficialii ucraineni au participat la o ceremonie in fata unui memorial.
 
Ucraina a lansat anul trecut lucrarile de asamblare a unui nou sarcofag destinat reducerii riscului de radioactivitate in zona.
 
Dupa explozia din 26 aprilie 1986 de la reactorul numarul 4 al centralei situate la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, reactorul a fost acoperit in graba cu un sarcofag din beton care in prezent este fisurat.
 
O noua structura de peste 20.000 de tone amenajata de Novarka, intreprindere comuna a grupurilor fanceze Vinci si Bouygues, urmeaza sa se incheie in 2015. Ea va contine echipamente de inalta tehnologie pentru a efectua in deplina siguranta operatiunile de decontaminare in interiorul reactorului avariat. Costul total al operatiunilor este estimat la 1,5 miliarde de euro.
 
Explozia nucleara a contaminat o buna parte din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia si Belarus, care atunci erau republici ale URSS. Mii de persoane au fost trimise la fata locului fara protectie pentru a stinge incendiul si a izola reactorul avariat.

26 aprilie 2013 15:01
Modifică setările cookies